Rundveehouderij

Achtergrond

Vakantie voorbij; rentrée in zicht

Rond 15 augustus eindigen de schoolvakanties die twee maanden duurden. De gekte rond het nieuwe schooljaar breekt dan los. Dit jaar moeten wij er ook aan geloven.

Het lijkt een eeuwigheid, twee maanden vakantie voor de kinderen. Toch zijn de weken snel voorbij gegaan. Het was fijn om iedereen weer te zien en te spreken. Sommigen op weg naar een andere bestemming, maar ook kampeergasten die voor enkele dagen de caravan parkeerden. De weg naar ons huis is steil en zonder vierwielaandrijving kom je met zo’n huis op wielen niet boven. Gelukkig trekken onze trouwe paardenkrachten zo’n caravan wel naar de top.

De kinderen op het platteland brengen hun vakantie toch anders door dan wij gewend zijn. Veel kinderen gaan niet op vakantie; het boerenbedrijf laat je niet zomaar achter en professionele bedrijfshulp voor een of meer weken? Ik denk niet dat ze er gebruik van maken. Het komt veelal neer op familie en buren, en die hulp neem je alleen aan wanneer er echte nood is, niet voor een vakantie. Dus wordt er regelmatig afgesproken met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. Een dagje zee waarbij twee kinderen meegaan is heel bijzonder. Boerderijkinderen gaan zelden met hun ouders een dagje uit. Eén vriendje kon de nacht ervoor amper slapen en was de bewuste stranddag al om zes uur wakker.

Na 15 augustus zijn de vakanties voor de meeste Fransen voorbij. 15 Augustus is een nationale feestdag (Maria Hemelvaart) en daarna breekt de gekte rondom het nieuwe schooljaar, de rentrée, los. Alle winkels en supermarkten verkopen een enorme hoeveelheid schoolspullen. Kinderen die naar het collège gaan (vanaf 11 jaar) krijgen van hun nieuwe school een hele lijst waarop verschillende benodigdheden genoemd staan.

Net als in Nederland kun je duur en goedkoop shoppen, en merken zijn belangrijk. Omdat ik werkelijk geen wijs werd uit de verschillende soorten schriften, mappen en papiersoorten, heb ik de hulp ingeroepen van een meer ervaren moeder. Gezamenlijk hebben we inkopen gedaan. De winkel puilde uit met verhitte moeders die hun al even opgewonden kroost voortdurend probeerden over te halen een goedkoper artikel aan te schaffen. Het was druk en warm, zo’n middag winkelen. Maar na twee uur was de hele lijst afgestreept en konden we naar de kassa. Onze zoon is klaar voor zijn schoolcarrière in Frankrijk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.