Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Probleemvoerder

De Oekraïnse medewerker van Peter Schrijver leert niet snel. Te laat komen, eerste snede voor de droge koeien en fouten bij de kalveren. De baas gaat toch weer meer zelf doen.

Wat doe je als je een voerder hebt die niet snel genoeg is? We hebben nu al onze derde voerder in bijna 2,5 jaar. Dat is niet omdat wij zulke slechte bazen zijn (tenminste, dat denk ik niet), maar omdat onze Oekraïners maximaal 18 maanden mogen blijven.

Elke keer te laat

Maar nu hebben we er een die niet voldoet, althans nog niet. Hoe komt dat nou? Hij is nu al een maand aan de gang en komt elke keer een half uur te laat in de stal. We voeren eerst en daarna gaat hij koeien in de wachtruimte doen en boxen krabben. In het begin denk je; “ach, hij moet nog leren”, maar na verloop van tijd begin je je te ergeren, maar dan heb je er al wel weken tijd en ergernis in zitten.

Luxe rantsoen

Laatst moest hij droge koeien voeren, maar wij vonden het rantsoen wel een beetje erg mooi. Dus gevraagd: ”Wat gooi je in de wagen voor de droge koeien?” Zegt hij: ”Wel, het stro is op, dus gooi ik er, naast de rest, er van die kuil bij in.” Waaaaat?! Eerste snede… Hoe denken die jongens?!

We hadden een gesprekje met hem, babbelen kan ie wel. Ja, het moet sneller. Ja, anders te weinig tijd om goed genoeg boxen schoon te krabben. Ja, ik moet zeggen als iets op is. En ja, ik moet niet denken. Nee, ik bedoelde dat je wel moet denken. Maar dat je niet moet denken dat als de soja op is, het vanzelf weer aangroeit. De baas ziet niet alles. Alleen als je wat verkeerd doet ja. Ja…?
Dit wordt alweer veel te verwarrend. Je ziet het aan hem.

Blijven hopen op vooruitgang

Hij heeft dan ook wel de meest verantwoordelijke job op het bedrijf. Hij moet met grote dure machines rond rijden, zorgen dat ie op tijd de goede koeien in de wachtruimte heeft, als kalfjes geboren worden dat goed administreren. Laatst tekende hij een naakte vrouw op papier om aan te geven dat het een vaarskalf was.

Hij moet zorgen dat het de kalfjes aan niets ontbreekt (melk, biks, water, stro). Overigens wel elke dag in dezelfde volgorde. En dan ook nog zien of ze diarree hebben of dat het voer op is of dat er grond van de kuil gemaakt moet worden! Dat kun je toch binnen 2 à 3 weken?

We moeten maar eens gaan kijken of we zijn werk kunnen delen. Gaan we zelf wel wat vaker voeren. En ach, hij zal het toch wel een keer leren?

Het begint net te regenen. Tel je zegeningen, niet je rekeningen!

Foto

Peter Schrijver

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Peter,

  En dan ook altijd als excuus hebben dat ze ook dingen kunnen vergeten. En dan niet 1 keer maar wel haast altijd.

  Een ding leren ze wel snel en dat is;hoeveel hun loon is en schrijven van uren....

  Succes ik heb er nu 3 stuks... en dan 2 van letland, die zijn een stuk beter, maar zelde prijs als een Deen.

 • no-profile-image

  Bedrijfsleider

  Op grotere bedrijven moet je met personeel werken en dat is een KUNST.
  Hou het werk simpel, en Controleren, Comanderen, Corigeren dag in dag uit, probeer de mensen te begrijpen.
  Zeg hem bijv. dat hij om 5:30 begint te werken, zodat hij er om 6:00 uur is.
  Het is niet altijd gemakkelijk, maar niet onmogelijk, soms moet je meer psygoloog spelen dan boer, maar dat hoort bij de keuze doe ik het alleen, of wil ik groot zijn en met personeel werken.

  Sterkte in ieder geval, je bent niet de eenigste

Of registreer je om te kunnen reageren.