Rundveehouderij

Achtergrond

Natte koeien

Onze koeien hebben sinds kort een echte douche. De dieren vinden het heerlijk. Weg met de hittestress.

Onze koeien hebben sinds kort een douche. Een buis langs het voerhek met om de 3 meter een douchekop sproeit de dieren nat wanneer het heter is dan 28 graden. Dus geen vernevelaar voor een ventilator die de luchttemperatuur omlaag brengt, maar een echte douche die de koeien doornat moet sproeien. Zo wordt datgene gekoeld waar het om gaat: de koeienromp. Zo is de theorie. Of het goed werkt weten we nog niet, daarvoor moeten we nog wat langer ervaring opdoen. Maar de koeien vinden het wel lekker. En de mest koekt een stuk minder aan, zodat de mestschuif er wat makkelijker doorheen komt. Wel is het mestvolume groter door de 4.000 liter water die het op een hele hete dag maximaal kost.

Hittestress

Onze stal is van alle kanten helemaal open en het bedrijf ligt op een heuvel. Toch loopt bij hete dagen de temperatuur flink op. De hoogproductieve koeien stonden bij warme dagen altijd op een kluitje in het uiteinde van de stal waar de meeste wind komt, niet beseffend dat het effect van de wind door het effect van het kluitje geheel teniet werd gedaan. Vooral tijdens zwoele nachten, zagen we een productiedaling. Gelukkig komt dat niet vaak voor, meestal zakt de temperatuur hier fors na zonsondergang. We hopen dat we onze dames met de douche wat meer terwille zijn, zodat ze geen hittestress meer zullen oplopen.

De droge koeien staan in de zandwei. Een van de dagelijkse taken waarbij de kinderen wel eens helpen, is het voer bij de droge koeien aanschuiven. Toen Toon, 3 jaar, vandaag weer eens meehielp bleek dat de benaming droge koeien sinds de douche nu helemaal duidelijk was voor hem. Toon: “Ja, hier staan de droge koeien en in de stal staan de natte koeien.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.