Rundveehouderij

Achtergrond

Longwormen van 15 centimeter

De privéboertjes ontwormen hun dieren niet, maar het is wel erg hard nodig. Dat bleek wel, toen een mester toch mijn adviezen opvolgde.

De privé-boeren hier in Kazachstan ontwormen hun vee niet en behandelen ook niet tegen vliegen of horzels. Dat is wel hard nodig, want ze grazen altijd op dezelfde, meestal laaggelegen percelen en het stikt daar ook nog eens van de kleine beestjes met vleugels.

Ik zeg ze allemaal wel te behandelen, want voor een paar euro ben je klaar. Je hebt dan meteen zwaardere meststiertjes of grotere, zwaardere pinken die na afkalven gewoon beter ontwikkelde koeien zijn. En voor de huis van een slachtdier krijg je tot drie keer meer, omdat er geen gaten van de horzel in zitten. Bij schapen geldt hetzelfde: betere wol, meer en betere lammeren en zwaardere ooien. Maar de standaardreactie is altijd: 'nee, het is te duur'.

Ontwormen brengt zijn geld dik op

Een van de dorpsbewoners heeft anderhalf jaar geleden eindelijk eens zijn dieren behandeld. En ja, hij is er heel tevreden over. Hij zegt zelf nu ook dat hij van de meerprijs van de huid van één stiertje voor 10 dieren het ontwormmiddel kan kopen.

Deze man koopt in de herfst zo'n 200 stiertjes op die uit de bergen komen van de grote en kleine veehouders. Hij voert die stiertjes de hele winter en slacht in het voorjaar elke week een stuk of 15. Alleen al door het ontwormen beurt hij voor de huid dik EUR15 meer per dier, en dan zijn de extra kilo's nog niet eens geteld!

Mester in paniek na ontwormen

Toen hij een kleine 2 jaar geleden zijn dieren behandeld had, belde hij in paniek mijn vrouw Liouda op. Ik moest direct komen om te zien welke slechte adviezen ik hem gegeven had. Amper 1 dag na inspuiten van het wormmiddel begon de hele groep van tegen de 200 stiertjes zó erg te hoesten, dat het leek alsof hun lijf binnenstebuiten gekeerd werd. Liouda zei hem dat dat kwam doordat de longwormen dood gingen en dat hij later wel wormen zou vinden op de vloer.

Stiertjes braken ballen wormen uit

Ik kon die dag onmogelijk naar hem toe en stuurde mijn hoofd bewaking. Zijn kalveren en varkens had ik eerder ook behandeld. Hij had toen ook met schrik naar zijn eigen vee gekeken, met de gedachte dat Bert zijn vee kapot aan het maken was... Dus die wist wat er aan reactie kon komen als er veel wormen waren.

Hij is naar de mester gegaan en zag op dat moment ook al de eerste kapotte wormen met lengtes tot 15 centimeter uit de bek van de stiertjes komen. Er zullen ook wel maag- en darmwormen bij hebben gezeten die er door de bek uitkwamen. Er moeten er wel zoveel in de eerste maag hebben gezeten, dat ze er met overgeven als ballen uitkwamen.

Mijn hoofd bewaking heeft de mester alles uitgelegd. Omdat die het nu ook met eigen ogen kon zien, begreep hij dat het wormen waren die de plotselinge hoest veroorzaakten. Er is geen stiertje gestikt in de wormen, maar mijn medewerker zei dat het bij enkele wel kantje boord leek.

Mester blijft eigenwijs

De mester en het hoofd bewaking zijn heel beste vrienden van elkaar geworden. Is er wat, dan belt de mester hem op. Zo komen de vragen van de mester via via toch weer op mijn bordje.
Aan de bierbostel krijg ik hem helaas niet. Nee, zijn vader van 90 zegt dat het heel slecht voer is. De mester blijft dus graan voeren, hoewel dat op dit moment hartstikke duur is. Terwijl hij met bierbostel beter resultaat zou hebben voor veel minder geld.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.