Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Liefde maakt blind

Wat zijn ze mooi, die bruine Zwitterse koeien, de Brunes des Alpes. Alleen erg jammer dat die dames met hun grote zwarte ogen bedrijfseconomisch geen succes wilden worden.

We hebben 8 jaar geleden een paar Brown-Swiss koeien gekocht. Die heten hier Brunes des Alpes, kortweg les Brunes. Het was duidelijk dat we er voorlopig geen quotumuitbreiding inzat en dus zochten we het in het vergroten van de post omzet-en-aanwas. Er was grote vraag naar bruinen, dus zou de veestapel tweekleurig worden. Inkruisen daar zagen we niet zoveel in, omdat we zeer tevreden zijn over onze Holsteins en er geen vraag is naar kruislingen.

Fotomodel

De eerste keer dat ik Brown-Swiss koeien zag was in Italië. Tachtig van die prachtige koppen op een rij en ik was op slag verliefd. Iedereen valt voor die diepe zwarte ogen en grote oren. Is het u wel eens opgevallen dat in veel reclames voor diermedicijnen Brown-Swiss-koeien als fotomodel worden genomen? De haarkleur verandert met de seizoenen, van chocolade bruin tot beige met een zwarte ruglijn. In een gemengde koppel zijn het de bruine dames die voorop lopen en de zwartbonten leiden. Prachtige beesten!

Melkproductie achter

Toen we de kans kregen om in de buurt een paar koeien te kopen hebben we het gedaan. In het begin ging het goed, meer koekalveren dan stiertjes werden er geboren en de Danmark-dochters pasten goed in de koppel. Daarna werd het minder. 2 jaar op een rij enkel stierkalf, dat schiet niet op. Bovendien bleef de melkproductie ver achter bij het bedrijfsgemiddelde. Van het verkopen van vaarzen kwam voorlopig niet veel terecht.

Vruchtbaarheid

Nu na 8 jaar hebben we de balans opgemaakt en dat pakt niet goed uit voor de bruine dames. We kunnen eindelijk wat groeien, maar tegelijk zijn de mestregels zo streng dat wij de productie per koe flink moeten opschroeven. Dat gaat met de Holsteins makkelijker dan met de bruinen. Bovendien valt de vruchtbaarheid van de Brown-Swiss tegen. Terwijl het met de zwartbonten weer de goede kant op gaat (we zitten netjes onder de twee inseminaties per drachtigheid), gaat het met de bruinen steeds slechter. Ik denk niet dat het een raseigenschap is, maar dat het meer komt door de stierkeuze. We zoeken vooral Brown-Swiss-stieren die veel melk vererven. En omdat het een kleine populatie is, is er weinig bekend over de vruchtbaarheid.

Bruine stiertjes onverkoopbaar

Nu zijn ook nog de bruine stiertjes onverkoopbaar. De kalverhandelaar wil ze nog wel meenemen maar enkel om ze te laten afmaken. Bedrijfseconomisch zijn de Brown-Swiss-koeien voor ons niet meer interessant. De oudere dieren insemineren we nu met Holstein-stieren en de vaarzen gaan naar andere liefhebbers. Want dat moet je in de eerste plaats zijn, liefhebber van mooie aansprekende koeien.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  brown swiss gebruiker

  Beste Halbe,

  Volgens mij is een ras gebruikt wat niet bij het beoogde doel past.
  Ten tweede moet je je handelaar nog eens goed aankijken betreffende de BS stierkalveren. Alhoewel als je inderdaad echt alleen maar het melktype uit het ras heb gepakt zullen deze wel op jersey's geleken hebben en heb je dikke pech.
  Waarom geen Fleckvieh gebruikt als het je om de post omzet en aanwas of beter ( en betrouwbaarder) ons eigen vertrouwde ras MRY ?

Of registreer je om te kunnen reageren.