Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Kurk waar Portugese platteland op drijft

Vind maar eens personeel in de zomer. Na een periode met droge, warme dagen gaat ook nog eens het kurkseizoen van start.

Het vinden van personeel is extra moeilijk in de zomer. Want als er een aantal goed warme dagen zijn geweest en de regen een tijd is uitgebleven, begint het kurkseizoen. Meestal is dat ergens in juni, maar de definitieve datum is pas een week van tevoren bekend. In onze twee lokale cafeetjes gonst dat dan rond: ‘de kurk gaat beginnen. Oude buurvrouw Amalia gaat ook nog meedoen, de oude stakker. En José en Laura gaan allebei, ze besteden de kinderen uit. Ach ja, ze moeten de auto nog afbetalen’.

Kurkcampagne

Het is een hele happening, de kurkcampagne. Dat komt, omdat je tijdens deze campagne goed kan verdienen: mannen €100 per dag, vrouwen €50. Dit is natuurlijk pure discriminatie, maar dat wordt tegengesproken met het volgende argument: de kurkpellers verdienen gemiddeld €100 per dag, de sjouwers €50. De pellers zijn altijd mannen, de sjouwers vrouwen en jongeren. Hoe dan ook, zelfs de vrouwen kunnen in een korte tijd heel wat meer verdienen dan het minimumloon van €426 per maand. In de kurkcampagne, samen met nog een paar kleinere campagnes, verdienen ze het geld voor het hele jaar. Een vaste baan kan dan nog zulke mooie perspectieven bieden, ongeveer hetzelfde verdienen en daarbij nog de helft van het jaar vrij hebben, is ook niet verkeerd. Hier een prachtige fotoreportage van het ontkurken, gemaakt door Nederlandse vrienden.

Kurk is de schors van de kurkeik die van nature voorkomt in Zuid-Europa. De kurkeik heeft een brede zware kroon, de schors is erg ruw en bevat dikke richels. Het is bleekbruine of bleekgrijze kurk. Zijn de stammen ‘ontkurkt’, dan is de kleur oranjebruin.

Om de 9 jaar oogsten

De kurkboom moet ten minste 30 jaar oud zijn voor er ook maar een arroba (de eenheid waarin kurk verhandeld wordt, 15 kilo) kurk van geoogst kan worden. Pas na 40 jaar is de productie van de boom op niveau, waarna er slechts één keer in de 9 jaar (!) geoogst kan worden. Hier in zuidelijk Portugal, de Alentejo, komt kurk veel voor, vaak in combinatie met andere extensieve landbouwvormen op grote uitgestrekte landerijen.
Deze kurk wordt gebruikt voor isolatiemateriaal, schoenzolen, vloeren, wandbekleding, reddingsboeien en natuurlijk als afsluiting van flessen. Het pellen van de schors van een kurkeik moet zorgvuldig gebeuren, anders loop je het risico dat de onderliggende weefsels beschadigd worden en de boom sterft. Portugal is de absolute wereldleider in de productie van kurk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  En José en Laura gaan allebei, ze besteden de kinderen uit. Ach ja, ze moeten de auto nog afbetalen’.

  Beetje flauw om de keuze van jou oud medewerker, hier zo te beschrijven!
  Beetje natrappen zo.

 • no-profile-image

  josien

  dag jeroen,
  ja, dat zóu inderdaad een beetje flauw zijn. Maar josé en laura zijn niet onze oude werknemers, ik ken ze niet. Het was bedoeld om de conversatie in het café weer te geven.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ok, dan heb ik fout. Mijn excuus daarvoor.

 • no-profile-image

  Bas

  Hoi Josien.

  Leuk artikel. En leuke fotoreportage ;-)
  Groeten, ook aan Wout.

  Bas

 • no-profile-image

  Ewa Kurkowska Altenburg

  Verzoek van Ewa en Eeltsje Altenburg?
  Van: altenburg altenburg (altenburg_hg@hotmail.com)
  Verzonden: zondag 1 juni 2008 10:44:39
  Aan: Wout en Jossien Kranenburg (wojo@clix.pt)  Goedendag Josien en Wout,  Het is bijna vier jaar geleden dat wij uit Salguerinha vertrokken zijn.

  Bij het inpakken van onze spullen, zijn we helaas iets vergeten. Het gaat om het zadel van het paard, welk niet alleen de materiele waarde heeft, maar vooral een hele grote emotionele waarde voor Eeltsje. Door de omstandigheden konden we het niet eerder doen.

  Daarom verzoeken wij jullie om het zadel aan Felicia over te dragen en zij kan vervolgens het zadel aan Helena, de dochter van Eeltsje door te geven.

  We rekenen op Jullie begrip en hopen het zadel terug te krijgen.  De groeten,  Ewa Kurkowska Altenburg

 • no-profile-image

  Ingrid

  Schitterende foto´s!! Geweldig die kurk!
  Ik geniet ervan, Portugal komt weer boven drijven bij me, ik ken de olijvenoogst, en het maken van houtskool maar dit nog niet.
  Deze saamhorigheid!!
  Ik ken het ook van de strobalen die op de wagens geladen worden en hoe die dan vastgeknoopt worden....
  groetjes Ingrid

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.