Rundveehouderij

Achtergrond 386 x bekeken

Dorpslummels in actie

De kleine privé-boertjes werken hier in Kazachstan nog met een dorpsweide en een dorpsstier. Er gaat dus veel mis bij de vruchtbaarheid, vooral door gebrek aan kennis.

Af en toe kom ik bij een veehouder hier in Kazachstan om raad te geven. Beter gezegd: bij enkele van de vele kleine boertjes met een paar koeien. Die werken nog op de manier zoals in Nederland honderden jaren geleden. Alle koeien, schapen en paarden van het dorp gaan ’s morgens met een herder naar het veld. Tussen die dieren loopt de dorpsstier die besmettingen trefzeker overbrengt van het ene naar het andere dier. En die ook de pinken veel te vroeg drachtig krijgt, wat later weer leidt tot veel geboorteproblemen.

Vruchtbaarheid vee blinde vlek

Opvallend is dat die mensen nauwelijks iets weten over koeien, en al totaal niks over de vruchtbaarheid ervan. Ze weten niet wanneer een koe tochtig is en hoe te bepalen wanneer de inseminator moet komen. Daardoor houden ze de koeien niet thuis, maar gaat het dier weer met de stier het veld in. Ze zien misschien wel dat de koe vuil uitscheidt of niet schoon is, maar weten niet hoe dan te handelen. De cyclus van de koe is amper of niet bekend.

Vrouwen doen het beter

Als ze me erbij roepen om te insemineren kom ik dus vaak eigenlijk voor niks. Ik vertik het namelijk om een koe te insemineren terwijl ik weet dat het niks kan worden. Daar wil ik zo’n boertje niet voor laten betalen. Want het is meteen toch veel geld in hun ogen en dan wil je resultaat hebben bij die mensen. Ook omdat, als het goed gaat, er meer mensen naar me komen. Daarom leg ik veel uit. Ik zeg de boeren dan vaak dat hun vrouwen wél weten wat een cyclus is en dring er op aan dat vrouwlief de koeien controleert.

Dorpsstier moet werkloos worden

Mijn doel is om de dorpsstier werkeloos te maken. Want het is me een rommel met die dorpsstieren. Er wordt geen enkele poging gedaan om een beetje goede dorpsstier te krijgen. Volgens mij deden de veehouders in Nederland al 500 jaar geleden iets aan fokkerij. Hier is fokkerij totaal onbekend.

Ook op de grote bedrijven met honderden of duizenden stuks vee speelt fokkerij geen rol. Die bedrijven kopen wel wat sperma, maar veel te weinig. Vaak is dat ook nog maar weggegeven spul uit Amerika. Dat spul is de inkt op de rietjes nog niet waard, maar het is altijd nog beter dan wat die dorpsmarcheerders produceren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.