Rundveehouderij

Achtergrond

Dollar zit zuivelexport dwars

De zuivelmarkt verkeert in een slechte stemming. De noteringen laten sinds begin maart een dalende lijn zien en een echte verbetering zit er de eerste weken nog niet in. Op z’n best is stabilisatie haalbaar.

In vergelijking met vorig jaar liggen de noteringen van boter en vol melkpoeder tot en met eind juli respectievelijk 4 en
8 % lager. De magere melkpoeders en weipoeders hebben een zwaardere veer moeten laten met 25 en 30 %. Weipoeder noteert over de eerste 7 maanden van dit jaar zelfs 60 % lager.

Belangrijke oorzaak voor de daling is de concurrentie op de wereldmarkt en de lage koers van de dollar. De Verenigde Staten profiteren momenteel volop van de goedkope dollar. Niet alleen de zuivel heeft daarmee te maken, ook andere markten krijgen het door het grote verschil tussen euro en dollar lastiger.

Een tweede oorzaak van de moeizamere zuivelmarkt is de negatieve stemming op de financiële markten. Kredietverstrekkers zijn steeds voorzichtiger met het verstrekken van leningen, al dan niet kortlopend. Kopers van zuivelproducten kopen zo min mogelijk in. Dit blijkt wel uit het feit dat momenteel tussen 30.000 en 35.000 ton boter meer in de particuliere opslag ligt dan een jaar geleden. Een groot deel van deze boter is al vastgelegd door kopers, maar dan wel tegen lage prijzen. Op het moment dat deze boter uit de opslag komt, zit het de markt tijdelijk weer dwars.

De noteringen voor zuivelproducten lijken te stabiliseren. Een stijging zal er niet snel inzitten. Toch zijn de vooruitzichten voor de komende maanden niet al te slecht. De verwachting is dat de Europese zuivelproductie wat afneemt. In Nieuw-Zeeland en Australië kampen veehouders met de gevolgen van de droogte van de afgelopen zomermaanden. Daar staat echter wel tegenover dat de melkveehouders door de gestegen melkprijzen weer aan het uitbreiden zijn. Er is een kans dat die uitbreiding de droogtedip ongedaan maakt.

Een andere groeiende aanbieder dit najaar is Zuid-Amerika, hoewel een aantal regeringen daar de export wel bemoeilijkt heeft door het verhogen van exportheffingen. Dit gebeurde als reactie op stijgende prijzen in die landen. Door de exportheffingen kunnen Zuid-Amerikaanse landen moeilijker concurreren met de goedkope VS.

Prognose

Maximaal stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.