Rundveehouderij

Achtergrond 14 reacties

Boertje pesten (2)

Veel boeren laten hun kinderen trekkerrijden om het boerengevoel te ontwikkelen. Wat een onzin. Daarvoor is trekkerrijden helemaal niet nodig.

‘Het is juist goed als kinderen niet op straat lopen te lanterfanten, maar al vroeg meehelpen op het bedrijf’. Dat was één van de reacties op mijn vorige weblog. Die ging over het grote aantal kinderen dat elk jaar op de eerste hulp terecht komt na een ongeluk met een landbouwmachine.

Arbeidsinspectie

De Arbeidsinspectie pleitte voor een cultuuromslag in het boerendenken en de AID beloofde extra te controleren. Dat viel bij veel boeren verkeerd. Logisch: vrijwel elk kind vindt trekkerrijden leuk en geen enkele ouder wil beschuldigd worden van onverantwoordelijk gedrag.

Boerengevoel bijbrengen

Maar dat is ook niet de bedoeling van de hele actie van de Arbeidsinspectie. De bedoeling is bewustwording. En zo lang er mensen zijn die menen dat ze hun kind boerengevoel bijbrengen door het al op zijn zestiende helemaal alleen met grote trekkercombinaties rond te laten rijden, denk ik dat er nog heel wat zendingswerk te verrichten is.

Om boerengevoel te ontwikkelen, is trekkerrijden helemaal geen must. Er zijn heel wat kinderen boer geworden die vroeger nooit op een trekker hebben gereden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik ben blij dat ik het om mijn vierde levensjaar heb mogen leren. Mijn vader vond het fijn want dan kon hij sneller de buizen van de regeninstalatie opladen. En ik vond het leuk. Op mijn vijfde kon ik al frezen en schudden. Was heel makkelijk beveiliging op de trekker aan, deuren dicht en baantjes trekken maar. Snap niet wat er gevaarlijk aan is. Het lijkt mij gevaarlijker zo als mij vrienden 25 jaar geleden in de stad stoep randje ketsen deden midden op de straat en vuurwerk bomen maken en op de basisschool afsteken. Of vuurwerk oorlogje spelen met strijkers. Ik kwam daar 5 keer per jaar. Het was dan altijd raak. En als er niets te doen was dan deden wij tikkertje op de parkeer plaats. Ik vond het leuk maar achteraf denk ik dat de cabine van de trekker een stuk veiliger was. Maar ja ik heb er geen verstand van want ik heb er niet voor gestudeerd. En ik hoef ook geen collums te schrijven. Ook hoef ik mijn boete quotem niet binnen te halen. En ja ik zie het helemaal verkeert. Het is veel veiliger als je je kinderen met de twintig op een trekker zet als ze die alleen nog maar van afstand heeft gezien. En zal echt wel zo zijn dat als je de eerste keer een koe ziet kalven als je afgestudeerd bent dat je een zeer goede boer bent. Die ervaring die je als klein kind mee krijgt van je opa is waarschijnlijk heelemaal niet van belang om goede reseltaten te behalen. En het is ook echt een grote straf als al je vriendjes aan de straat kant zitten te kijken hoe je als kind van 8 een grote trekker bestuurt. Het is puur kinderarbeid. Moest verboden worden! Ook al vinden ze het nog zo leuk. Levensgevaarlijk die cabine van die 10 ton staal. Stel je eens voor: hij rijd in een sloot en ligt op zijn kop. Dan kun je toch wel je kop stoten tegen het plafond. Nee dan kun je beter een boom gaan beklimmen want als je er dan uitvalt voel je tenminste niets meer (als kind zelf dan). Ik kan nog wel even door gaan. Maar mijn kind leer zo vroeg mogelijk trekker rijden! Wat die AID ook zegt. Ik vind het een belanrijk deel van de opvoeding die ik wel kan geven en menig ouder niet. Als men meewerkt uit vrije wil dan leert men de verantwoordelijkheid van levende dieren te dragen. Ook zijn mensen die meegewerkt hebben op een boerderij vaak betere en gemotiveerdere werknemers. Niets mis met normale burgers maar dit stukje ervaring missen ze de rest van hun leven, en dat is zeer spijtig voor hen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @melkveehouder

  Jij begrijpt niet wat Magreet duidelijk wil maken.

  Het is gevaarlijk en de verlijking die jij trekt deugen ook niet, zou ook verboden moeten worden.

  Het is een heel gewicht,groot, draaiende delen. EN jij wil beweren dat je een kind van onder de 16 die verantwoordelijkheid kan geven en dat het veilig is.... sorry dit keer heeft Magreet een goed punt!

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Melkveehouder, in wat wereldje leef jij? Het zijn dat soort gekken die hun kinderen op de weg laten rijden met veel te grote trekkers. Kinderen van 15, 16 hebben gewoon niet het inzicht en het besef hoe je je moet gedragen op de weg. Wel stoer met zon grote trekker met 60 over de weg scheuren en nog even je vrienden SMS'n. Dat kinderen onder de 16 op hun eigen erf en in de wei met de trekker rijden kan ik met nog iets bij voorstellen. Maar van de weg moeten ze wegblijven. Het word hoog tijd dat de minister het rijden op de weg voor trekkers gaat verhogen naar 18 jaar in combinatie met een serieus rijbewijs en niet zon trekkerrijbewijs dat je cadeau krijgt.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Over onverantwoord !!
  Als je de site mechanistie van de boerderij opend, zie je oogst foto nummer 3,op foto nummer 5 staat een opa van 61 met kleinzoon van 2 op een oude combine.
  Magreet je heb volledig gelijk

 • no-profile-image

  .

  Ik heb de foto niet gezien maar akkerbouwer buitenland heeft gelijk! Onverantwoord iemand van 61 op een combine!

 • no-profile-image

  Bert-Jan

  het is gewoon onverantwoord om een kind een machine te laten besturen.
  iemand met een gezond verstand laat dit ook niet gebeuren.
  Tuurlijk zal u kind het wel kunnen, maar daar gaat het niet om.
  Een kind is nog te speels om gevaren in te schatten en daarop te reageren.
  De AID wil helemaal geen boertje pesten, de AID wil alle ongevallen zo veel mogelijk te beperken.

 • no-profile-image

  bezorgde boer

  Eenzijdige discussie lijkt het met dit artikel te worden. We praten alleen over " hoe het NIET moet ". En iedereen zwijgt op de vraag hoe het WEL moet om een volgende generatie boeren te krijgen die goed met trekkers en landbouwmachines overweg kunnen. ( Hoe oud was de huidige generatie boeren zelf, toen ze voor het eerst een trekker mochten besturen?) Denk maar eens na over de stelling " boeren maken boeren, boeren breken boeren." De boeren van tegenwoordig mogen alleen tot de laatste categorie behoren lijkt het wel. Door "concurrentie" moeten boeren zoveel mogelijk andere boeren breken. En dan is er voor het maken van een boer geen tijd en gelegenheid meer. Eeuwenlang is Nederland een kweekvijver van boeren geweest. In veel landen ter wereld hebben Nederlandse boeren een landbouwbedrijf, tot aan Alaska toe. En met het huidige landbouwbeleid en wetgeving lijkt het er op dat er in Nederland geen boeren meer gemaakt mogen worden. In mijn omgeving en wijdere omgeving is dat al schrikbarend merkbaar. (Bedrijven zonder opvolger)
  Schaalvergroting en modernisering oké, maar dan rijst wel de vraag of er dan wel een volgende generatie boeren zal zijn die deze vergrote en gemoderniseerde bedrijven kunnen overnemen. Dan zullen er eerst wel nieuwe boeren gemaakt moeten worden. En de enige die dat kunnen zijn boeren zelf!

 • no-profile-image

  Lely Astronaut

  dat er zo serieus wordt ingegaan op de 1e reactie van Melkveehouder, het tijdstip waarop hij dat plaatst is 04.00 uur, die kwam net thuis van de kroeg haha.

  Ben het met Varkenshouder Limburg eens, Jeugd van 15/16 hoort met de trekker op het erf/land, niet op de weg.
  Misschien wordt het eens tijd voor een fris, nieuw en vooral positief nieuwsbericht om over te discussieren.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @bezorgde boer

  Dus die goeie boeren overal in de wereld van NL afkomst, hebben het te danken aan hun kunsten trekker rijden????
  Daar plaats ik wel wat vraagtekens bij.
  Denk eerder dat die boeren omdat ze logisch naar denken en kansen maken en op zoeken. En risco´s durven te nemen.
  Zelf heb ik niet leren trekker rijden op mijn 16 en toch sta ik nu op een groot bedrijf.... heb ik het gemist? Nee, wat er gewoon gezegd wordt is, dat men de risico´s niet moet onderschatten. Maar allemaal die het hier tegen praten hebben blijkbaar nooit iets ergs nog mee gemaakt, gun het je ook niet, maar dan denk je er wel heel anders over!

 • no-profile-image

  .

  22 aug 2008 11:42

  Gerrit is nog aan het puberen met z'n brommer, scooter en mobieltje. Voordat de eerste contact met een luier mogelijk was, was ik al met op de boerderij bezig.Zo kun je tenminste van de vorige generaties alles leren. Brommers en scooters blijken dan ineens zinloos, lastig en gevaarlijk zijn.

  Geplaatst door W Zandbergen, Nijkerk
  (zie boeren in buitenland weblog van Gerrit)

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  @Lely astronout Hier ben ik het met je eens. Mijn eerste reactie was na de geboorte van een heel mooi vaarskalf uit een keizersnede. Ik was aan het eten omdat ik niet kan slapen als ik snachts gewerkt heb en niet gegeten. Het klopt wat ik zeg over wat ik met mijn vrienden in de stad heb gedaan. Ik ben het er mee eens dat je de meeste jongens van 16 niet op combinatie's mag zetten van 50 ton. Maar een jongen van 8 kan wel rustig over het land frezen. Als er een ouder iemand de frees aan hangt en een paar keer rond freest. En bij zo'n werk van een paar km per uur kan er niet veel gebeuren. En dan leert men daar mee om te gaan. Ik vind wel dat je die jongens bij de loonbedrijven weg moet houden. De betere loonbedrijven doen dat. Maar om ze als kind niet de kans te geven die wij wel gekregen hebben omdat leken dat gevaarlijk lijkt vind ik rond uit belachelijk. De reactie is zo scherp omdat dit de zoveelste weblog is van margreet die er al leen op gebazeert is om de agarische sector zwart te maken om haar minderwaardigheids complex een beetje te doen vergeten. Ze blijft maar afreageren op overname hoe goed vrouwen wel niet zijn. En zeker niet te vergeten hoe stom vies en assosiaal de boer wel niet is. Ik ben denk ik dan de enige die er zo over denkt. Maar ik vind het wel is een keer tijd om iets positiefs te schrijven. Bovendien heb ik nooit gezegt dat ik kinderen over de straat stuur met een trekker. Ik was 16 toen ik voor het eerste met een normale trekker over de weg reed. Had toen wel meer als 10 jaar ervaring en kon toen al beter rijden als menig ander. Als je iemand van 18 op de weg zet met een goed rijbewijs met een 3 of een 4 asser en die heeft alleen met het rijbewijs gereden komt het zeker niet goed. Bovendien ben ik er geen tegenstander van om maximaal aantal tonnen combinatie in te voeren voor mensen onder de 18. Wel ben ik er op tegen om de leeftijd naar boven de 18 te verschuiven. Voor de mensen die denken dat ik nu weer uit de kroeg kom. Ik heb net de koeien leeg en gevoerd en wil nu met de kleine en mijn vrouw aan tafel geen.

 • no-profile-image

  bezorgde boer

  Met de reactie van 09:04 van melkveehouder Brabant kan ik het wel eens zijn. En de artikelen van Margreet vind ik net als u, veel te scherp en daardoor kwetsend. Als goede journaliste weet ze om zaken scherp op te zetten om daarmee dan een discussie op gang te brengen. Maar volgens mij zijn er wel minder kwetsende manieren om een discussie op te starten. Bovendien heb ik het rapport van de Arbeidsinspectie over deze zaak gelezen. En kunnen vernemen dat het aantal ongelukken in de landbouw sinds 2001 vrijwel hetzelfde is gebleven. En nu 7 jaar later wordt er opeens ophef over gemaakt. Wel wat laat vind ik dat dan. Maar van ambtenaren valt zoiets te verwachten.

 • no-profile-image

  bouwboer

  05 aug 2008,
  AMSTERDAM - Jaarlijks belanden 12.000 kinderen van 0 tot 14 jaar op de spoedeisende hulp na een ongeluk met een speeltoestel. Bijna een op de tien wordt vervolgens in het ziekenhuis opgenomen. Bij zes op elke tien ongevallen hebben de kinderen iets gebroken.
  Er gebeuren net zo veel ongelukken met jongens als met meisjes, blijkt uit onderzoek dat de Stichting Consument en Veiligheid heeft uitgevoerd op verzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit.
  Wel is er verschil naar leeftijd. Ruim de helft van de slachtoffers is tussen de 5 en 9 jaar. Ruim een kwart is onder de 5 en 18 procent is tussen de 10 en 14 jaar.
  Het ligt zelden aan het speeltoestel. Slechts in 2 procent van de gevallen was het toestel stuk en bij 5 procent was er sprake van een versleten ondergrond
  Veel ongevallen gebeuren met klimtoestellen en met glijbanen. Maar omdat niet precies bekend is hoeveel en wat voor speeltoestellen er in Nederland zijn, kan niet worden gezegd of kinderen op klimtoestellen en glijbanen meer risico lopen dan op andere speeltoestellen.
  Meer toezicht kan helpen het aantal ongevallen te beperken.
  bron de telegraaf waarom wordt de zwarte piet weer bij de landbouw gelegd en groot uit gemeten terwijl een veel groter probleem bij de speeltoestellen ligt

 • no-profile-image

  Lely Astronaut

  @Melkveehouder Brabant: dat van dat tijdstip was maar onzin :-) Ben het met je vorige reactie helemaal eens. Ik vind trouwens dat de artikels van deze mevrouw Welink steeds negatiever worden. Ik heb er zo mn bedenkinen bij.....

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.