Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Afkalven in de zandbak

Wij laten de koeien nu afkalven in de wei. Een wei in het zomerse Portugal is overigens meer een stoffige zandbak.

Tegenwoordig laten we de koeien afkalven in de wei. ‘Wei’ in de zomer in Portugal wil zeggen een stoffige zandbak. Dit bevalt beter dan het ruime strohok, dat we eerst voor dit doel gebruikten. De koeien hoeven nu niet meer hoogdrachtig te verhuizen met alle bijbehorende stress. Ze blijven gewoon tussen de andere droge koeien. Daarbij blijkt de zandvlakte hygiënischer dan een strohok: we hebben minder problemen met mastitis of infecties. Wel is het zaak dat we de koeien goed in de gaten houden en weten wanneer ze gaan kalven, zodat we eventueel kunnen helpen als het te lang duurt. Gelukkig ligt de wei direct naast de oprit, dus we hebben er goed zicht op.

Zware bevalling

Vanmiddag leek een vaars toch te lang nodig te hebben. Wout had het al geruime tijd aangekeken, af- en aanrijdend met de gierbak, en besloot in te grijpen. Maar dan is zo’n wei wel onhandig, de vaars was nog goed ter been en liep weg. Dus hielp ik even: hekken open, de koe naar de stal gejaagd, hekken dicht. Bij de stal gekomen zette ik de koe in een box, touwtje erachter. Wout moest eerst nog even iets anders doen, dus ik was alleen. De poten kwamen er al uit, het kalf leek goed te liggen en de koe perste ook goed. Meetrekken aan de poten hielp een beetje. De koe deed het goed op eigen kracht, daar was de snuit. De tong en neus waren al behoorlijk blauw. Snel touwtjes om de pootjes. Ik trekken, de koe persen. Felicia, de melkster zag me bezig en kwam te hulp. Wij trekken, de koe persen. De ogen kwamen langzaam tevoorschijn, nogal glazig naar mijn gevoel. Wij trekken, de koe persen. Zelfs na de kop bleef het nog zwaar gaan. Totdat het achterlijf er ineens afkwam. Het kalf werd over een hek gelegd, het trok wat met de neus, reutelde en… leeft!

Voldoening

Inmiddels zit ik weer achter mijn computer. Ik had me natuurlijk weer niet omgekleed in stalkleding, dus mijn goeie goed is voor vandaag verpest. Het is wel eens lastig, dat ik aan mijn eigen werk (advieswerk) soms nauwelijks toekom, omdat er de hele dag wel iets gebeurt op de boerderij. Maar een gezond kalf is altijd weer mooi en geeft veel voldoening. Het bleek een vaarskalf, moeder en dochter maken het prima.

Foto's: Josien Kapma

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Cristiano

    Wat kun je het toch allemaal mooi vertel-len. Net een echte boerin!!!
    Chris

Of registreer je om te kunnen reageren.