Rundveehouderij

Achtergrond

Weer naar Oezbekistan

Eind maart was ik voor de tweede keer 2 weken op het Oezbeekse melkveebedrijf. In december was ik er al om een zending van 160 Duitse koeien te begeleiden en de kennis bij de medewerkers te vergroten.

Het blijft vreemd dat een inseminator van de Stokershorst in Nederweert (L.) vanuit Kazachstan in een dik uur naar Oezbekistan vliegt. Die tijdsduur is overigens afhankelijk van het type vliegtuig. De heenreis ging met een propellervliegtuig. Dat ding was zeker aan een grote beurt toe of aan de sloop, want het trilde zeer onaangenaam. En de motor aan de rechterkant sputterde zelfs in het begin. Ik mocht eigenlijk geen foto van dat vliegtuig maken, maar ik was de bewaking wat te vlug af. Nou ja, ik ben er gekomen. De terugreis ging met een straalvliegtuig. Dat gaf een heel wat veiliger gevoel.

Blijven steken in stenen tijdperk

Een van mijn taken op het Oezbeekse melkveebedrijf is de werknemers de het werken op een melkveehouderij anno 2008 bij te brengen. Ze zijn namelijk blijven steken in het stenen tijdperk, zo rond 1950. De eerste middag op het bedrijf heb ik gebruikt om eens rond te kijken en de koeien te bekijken. Ik had al snel de indruk dat waar ik in december gestopt was, ik eind maart zo weer verder kon gaan. Er waren nauwelijks koeien geïnsemineerd en geen enkel dier was op dracht gecontroleerd. Ook was er amper wat opgeschoond, terwijl sommige koeien al 10 maanden eerder waren afgekalfd. Dus probeerde ik maar weer om de inseminator, zijn assistent en de veearts mee te krijgen om opnieuw te beginnen, zowel qua theorie als praktijk.

Vaarzen niet behandeld

Het gros van de Duitse vaarzen had eind maart gekalfd. De rest zou in april en mei afkalven. Veel van die vaarzen zijn aan de nageboorte blijven staan. Dat vind ik vreemd, want ze zijn goed in conditie en de voeding lijkt helemaal niet verkeerd. Daarom heb ik opdracht gegeven om elke vaars op de tweede dag na kalven oxytetracycline direct in de baarmoeder te spuiten. Voorheen was de opdracht om alleen de dieren die aan de nageboorte bleven staan te behandelen. Maar dat betekende in de praktijk dat er niet een behandeld werd. Een 100 procentbehandeling is voor de veearts iets beter te controleren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.