Rundveehouderij

Achtergrond

Voerperikelen

De voermengwagen en het werken met productiegroepen levert direct geld op. De ruwvoerwinning kan stukken beter.

De voermengwagen staat al weer maanden stil. Een beetje vreemd, want in december hadden we deze aan het draaien gekregen. De reden? ,,Ach, met de hand is ook goed te voeren’’. Nou, niet als ik er ben. Doe het met de voermengwagen, en ik garandeer je dat er overmorgen meer melk is.

Ook bieten in voermengwagen

Elke dag laadden ze uit de voerbakken van dik 300 koeien de resten op. Dat was een flinke kar vol. We mengden de mais, luzerne, het hooi, hele bieten en alcoholgist en voerden dat aan de koeien. De tweede dag waren de koeien eraan gewend, en was er amper nog afval. Maar wel liters melk meer.
De stalmedewerkers stonden er versteld van dat de voederbieten in de voermengwagen konden. Tot dan hakten ze die met de schop in stukken. Maar via de voermengwagen kwamen ze er in nog kleinere stukjes uit dan met handwerk en de schop.

Veel te nat ingekuild

De mais is heel erg zuur, en dus niet lekker. Maar met de alcoholgist erdoor gemengd vreten de koeien het heel graag. Ook de ingekuilde luzerne heeft een heel lage pH door veel te nat inkuilen. Ik vroeg ze waarom ze het na het maaien niet een dag laten liggen om te drogen. Het regent hier amper en je krijgt dan een veel betere kuil. ,,Dat hebben we nooit zo gedaan’’, zeggen ze . Ze zeggen dat ze het nu zullen proberen, maar ik moet het nog zien. Jammer, want door dat natte inkuilen gaat alle eiwit uit de luzerne naar de knoppen.

De Duitse en Nederlandse koeien liepen nog steeds, 3 maanden na aankomst, in aparte groepen. Dat zou beter zijn om ziekterisico’s te verminderen. Maar voor welke ziekten dan? Ze komen in dezelfde melkstal en gaan door hetzelfde voetbad. Dus als er een ziekte is, hebben ze die allemaal binnen 2 dagen. Werk dan met productiegroepen! Dat scheelt in krachtvoerverbruik en het zal meer melk geven.
Warempel, de volgende morgen waren ze productiegroepen aan het maken. En ze gaven het krachtvoer alleen nog aan de 75 koeien in de hoge productiegroep. Die kregen nu het krachtvoer waar een dag eerder 150 koeien het mee moesten doen.
En hups, de volgende dag was er weer meer melk, voor hetzelfde geld. Dat leert snel, dus daar zullen ze wel mee blijven werken.

Foto's: Bert van Lier

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.