Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vakantiegeld voor boeren

Twee jaar terug beloofde de Franse regering boeren met hun gezinnen vakantiegeld. En zie, de regering heeft woord gehouden. Op naar de Auvergne.

Twee jaar geleden besloot de Franse regering dat boeren met hun gezinnen ook recht hebben op vakantie en werd hun vakantiegeld beloofd. Het was de aanloop naar de presidentsverkiezingen en dan worden er van dat soort cadeautjes uitgedeeld. Dit keer heeft de regering woord gehouden. De overheid betaalt de helft van maximaal 2 weken vervanging. Dat komt neer op ongeveer 1.000 euro. Ik denk niet dat door deze maatregel er meer boeren op vakantie gaan, maar voor wie wel gaat is het mooi meegenomen. Vakantie zit tussen je oren; je moet je mentaal los kunnen maken van je bedrijf.

Populair gebied

Dit jaar zijn we naar de Auvergne gegaan, een streek ten zuidwesten van Clermont Ferrand. Het is een oud vulkanisch gebied met toppen tot 1.800 meter. De vlakte rond de stad is een van de droogste gebieden van Frankrijk met veel graan en zonnebloemen. Op 1.000 meter hoogte is er alleen veehouderij mogelijk, met melkvee, vleesvee en schapen. Het gebied is erg populair bij Nederlandse vakantiegangers. We stonden op een camping waaruit meer dan de helft van de gasten uit Nederlanders bestond. Voordeel van het gebied is dat het er niet te warm is. En wordt het slecht weer, dan ben je in een paar uur in Zuid-Frankrijk.

Een kijkje bij collega-boeren

Wat doet een boer als hij op vakantie gaat? Juist, hij gaat kijken hoe zijn collega’s het doen. Het eerste wat opvalt, is dat de bedrijven relatief groot zijn met moderne gebouwen en nieuwe machines. Er is de laatste jaren duidelijk goed geboerd. Eind juni was iedereen druk aan het hooien. Het is vaak het enige ruwvoer dat er gewonnen wordt. Voor snijmais is het seizoen te kort en voor veel melkveehouders is kuilvoer sowieso geen optie. Dat heeft te maken met de streekkazen die er gemaakt worden.

Kazen uit de streek

De melkveehouderij in de Auvergne dankt zijn bestaan aan de streekkazen, zoals de Saint-Nectaire en de Cantal. Deze door een AOC beschermde kazen worden zowel in zuivelfabrieken gemaakt als op de boerderij, maar altijd met dezelfde strikte voorschriften wat betreft het rantsoen, de bereidingswijze en zelfs het veeras. De Saler mag alleen gemaakt worden van melk van Salers. Dat is een oersterke koe, die haar melk pas laat schieten als eerst het kalf eronder is geweest.

Kaasboerderij

We bezochten een boerderij waar het hele jaar door van 70 koeien Saint-Nectaire-kaas wordt gemaakt. Twee keer per dag, want de melk mag niet gekoeld of opgewarmd worden. Er zijn dan ook twee kaasmaaksters in dienst die om beurten de kaas bereiden. De wei gaat naar de varkens (ook verplicht) en verder houdt de veehouder 400 schapen. Hij wil de schapen inkrimpen om meer te kunnen melken. De voorbereidingen voor de nieuwe stal zijn al begonnen.

Vakantiegevoel

We zijn weer thuis in Bretagne, waar het koud is en regent. Een derde snede gras zit er dus wel in. De Tour de France-karavaan trekt door het land. Van Bretagne, via de Auvergne, de Pyreneeën en de Alpen naar Parijs. Het echte vakantiegevoel begint nu pas.

Foto's: Halbe Rosema

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leo D

    Ga zo door met je wereldblog.
    Leuk verhaal , achtergronden en foto's. Ik lees ze allemaal .

Of registreer je om te kunnen reageren.