Rundveehouderij

Achtergrond 12 reacties

'Ondernemende boer jaagt quotumprijs op'

De quotumprijs kruipt richting 30 cent, verwacht NVM-voorzitter Harry Boertjes. Oorzaak: de sterke uitbreiding van bedrijven.

De quotummarkt is relatief rustig. Of is het schijn, die bedriegt. Harry Boertjes van NVM vindt de rust betrekkelijk. „Er hangen nog zoveel kopers boven de markt.”

Wat denkt u dat er dit najaar met de quotumprijs gebeurt?
„Het is niet onwaarschijnlijk dat de prijs van melkquotum richting de €0,30 per procent vet kruipt. Bij NVM zien we dat melkveehouders grote partijen melk van 100.000 kg en meer kopen. De grote jongens maken de handel.
Zij investeren momenteel fors in uitbreiding van stalcapaciteit. Daar moet ook quotum bij. Om die reden denk ik dat er nog heel veel kopers boven de markt hangen.
Al verwacht ik niet dat quotum nog veel duurder wordt. Dat is echt niet betaalbaar. Melkveehouders behalen anders straks geen rendement meer. En daar valt of staat natuurlijk alles mee.”

Kan het aanbod de grote vraag wel aan?
„Vraag en aanbod zijn nu in balans, maar de vraag trekt aan. Dat merken we ook met het verhandelen van melkquotum. Het aanbod is klein. Dat verklaart ook de huidige quotumprijs van €0,25. Vorig jaar lag die rond deze tijd nog op €0,16. Onze agrarische makelaars hebben het in 2008 veel minder druk dan in voorgaande jaren.
In 2004 waren er bij NVM nog 1.217 transacties. Daarbij ging het om een totaal van 35 miljoen kg melk. In 2007 waren er nog maar 741 transacties (23,4 miljoen kg melk). In de eerste 6 maanden van 2008 waren dat er nog maar 227 (8,6 miljoen kg melk). De tendens is een kleiner wordend aanbod.”

Hoe groot is de invloed van groeiende bedrijven?
„Die is groot. Kijk alleen maar naar de ontwikkelingen en enorme investeringen op melkveebedrijven. Stallen worden uitgebreid of gebouwd en grond wordt aangekocht. Dan is het niet verassend dat het aantal quotumkopers toeneemt. Dat geeft extra druk op de markt. Een hogere quotumprijs is het gevolg.
De belangrijkste oorzaak is dus het ondernemerschap van de boer. Die toont durf en wil doorinvesteren. Ondanks een lagere melkopbrengst en de aanstaande vrije markt.
Maar ook hier geldt: alles valt of staat met rendement.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  utopie

  Is de wens soms de vader van de gedachte?

 • no-profile-image

  richard

  Meneer boertjes moet snel afspraaken maken met verkopers voor 28 cent! Maar ik denk dat hij dat niet doet! Als hij een kerel is biedt hij zelf 28 cent als hij er zoveel verstand van heeft !!!!!!!!

 • no-profile-image

  klaas de boer

  de vrije markt gaat er voor zorgen dat straks zeer veel boeren failliet gaan, zodat de quotum, zoals verwacht gewoon naar 0 euro gaat, de grondprijs daalt en de gebouwen krijgen sloopwaarde.
  De melkprijs zal dalen, daar andere eiwit produkten beter en goedkoper zijn en milieu vriendelijker

 • no-profile-image

  gli

  Prachtig dat er mensen zijn die risico's aanvaarden! Hezelfde geldt voor al die mensen die meenden dat de aandelenkoersen onbeperkt zouden stijgen. Iemand die meent dat zijn kopje half leeg is denkt soms anders dan diegene die roept dat datzelfde kopje dus nog halfvol is. Er zullen vast en zeker mensen zijn die het straks helemaal gemaakt hebben. Er zullen ook mensen zijn die precies of ongeveer hetzelfde hebben gedaan, misschien op een iets ander moment en die het niet helemaal of helemaal niet redden. Weet je wat de goegemeente dan zegt? Over de eerste: moet je kijken wat een goede manager dat is!!!! Over de tweede: moest hij ook maar beter opgelet hebben!!!
  De wereld is spijkerhard mensen!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ha die boertjes, dit is pas goed nieuws.
  Kan ik tenminste gaan rentenieren en een quotumbungalow aanschaffen. De huizenprijzen dalen ook al gigantisch ( tegen de visie van de NVM in), dit dat komt dubbel goed uit.
  En nou maar hopen dat er veel kopers zijn die toehappen op dit verhaal, dan wacht ik nog effe met verkopen.

 • no-profile-image

  henk

  niet haalbaar de geloofwaardigheid van banken gaatonderuit einddatum Quotum 1april 2015 of eerder ?
  het WTO overleg wordt volledig genegeerd 5 jaar voordat importheffingen afgebouwd worden moet quotum afgeschaft zijn om Europa concurerend te houden tegenover de rest van de wereld.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Het melkquotum moet fors verruimd worden 10 of 20% dan zijn we in 1keer van het hele gedonder met die quota prijzen af,het europese quotum word toch niet vol gemolken,of er nu 2 of 20 % niet word volgemolken dat maakt niks uit,maar wie wil melken kan dat zonder eerst quotum aan te kopen.................

 • no-profile-image

  melker

  Dit is nou echt weer gelul van die makelaars. Het is rustig met de quotumhandel, dus gaan we ns n persbericht uitbrengen om de prijs lekker op te drijven en de boertjes weer bang te maken om nu tot kopen te over te gaan ........

 • no-profile-image

  Ria Derks

  Het is wat mij betreft erg doorzichtig om als NVM'er de markt middels deze uitspraken te beïnvloeden. Puur speculatief. Over enkele maanden weten we meer, ondertussen wacht de NVM op kopers die op grond van dit soort artikelen overgaan tot (ondoordachte)koop.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja die Boertjes weet goed op het ego van de melkveehouder in te spelen. Het zijn de die-hards, de ondernemers met visie, durf en lef die nu investeren. Niet die afwachtende watjes, daar kun je niks mee. Dus collegae kom op, de echte mannen onder ons hakken erop. Zet je laatste centjes in en vort met de geit, zodat die Boertjes weer wat kan verdienen. En tegen de tijd dat de bank op jullie deuren klopt zit Boertjes op de Canarische Eilanden te lachen over zoveel onnozelheid.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  melkveehouder, ik ben het helemaal met je eens. Ben zelf ook bezig met uitbreiding, maar door natura 2000 voorlopig uitgesteld. Eerst balen maar ik denk dat ik nu blij moet zijn om even een pas op de plaats te zetten. Mijn tijd komt nog wel en ondertussen kan ik lekker reserveren tot gonstigere tijden

 • no-profile-image

  melkboer

  De NVM heeft alle belang bij een hoge qoutumprijs maar boeren let op: Het quotum wordt eerder afgeschaft als 2015 hoor!!!!
  En daar komt bij dat de komende tijd veel boeren afhaken omdat ze een veel te hoge kostprijs hebben toch?
  Immers met een melkprijs van <40 ct en een kostprijs van > 43 ct zullen toch tenminste de DDB boeren er mee stoppen!!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.