Rundveehouderij

Achtergrond

Mensen komen niet meer opdagen

De stalmedewerkers kijken niet genoeg naar de koeien. De nieuwe assistent-dierenarts geeft er na 2 dagen al de brui aan en de inseminator pakt zijn boeltje. Als dat maar goed gaat.

Ik heb bijna alle koeien weer gecontroleerd die eind vorig jaar en begin dit jaar gekalfd hadden. De helft heb ik moeten behandelen met lugol en enkele met oxytetra. Het drachtigheidspercentage is zeer laag. Dat wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de medewerkers op dit Oezbeekse bedrijf te weinig zien.

Koeien bang bij het achterlangs lopen

In december heb ik ze al gezegd om achter de koeien langs te lopen als deze in de boxen liggen. Dat is niet of amper gedaan. Hoe ik dat zag? De koeien waren bang als je achter ze langs liep, dus zijn ze niet gewend dat iemand dat doet tussen de melktijden door. Daarom heb ik de mensen 10 dagen lang met mij 3 maal daags achter de koeien laten lopen. Zo haalden we er elke dag 1 of 2 stille tochtige koeien uit, en koeien die vuilden. Het is zo makkelijk, niet vermoeiend en je word er niet vuil van om dat drie maal per dag te doen. Het is de basis van een bedrijf, maar hier gebeurt het niet. Zonde, want het is zo’n mooi bedrijf met zulke goede koeien.

Veearts op sandalen

Op het bedrijf was 2 dagen voor ik aankwam een nieuwe assistent-veearts aan het werk. Hij was net afgestudeerd en zou er vast in dienst komen. Het leek al fout vanaf de eerste dag. Hij had mooie kleren aan en liep op sandalen achter de koeien. Hij bleef ook ver van de koeien af. Toen ik hem vroeg een koe te schonen of op drachtigheid te voelen deed ie niks. Dus dacht ik direct: ‘wat moet die hier?’ Het was ook de laatste keer dat ik hem zag. Hij had het zich al bekeken en kwam niet meer. Hij zit nu thuis te niksen. Jammer, hij dacht zeker dat dierenarts zijn alleen maar thee drinken en wat praten was.

Ook inseminator bleef weg

Op de dag van mijn vertrek kwam ook de inseminator niet meer. Vreemd, want hij had niet gezegd dat hij weg wou. En ik had hem al de hele tijd zacht aangepakt zodat hij niet mistroostig zou worden. Blijkbaar heeft dat niet geholpen. Dus die was ook al weg. De nieuwe inseminator heb ik niet meer gezien, en dus ook niet wat hij deed en kon. Dat is geen gulden waard zo. Je moet niet elke maand veranderen met mensen in zulke belangrijke functies.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.