Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Melken voor 50 cent per liter

Sinds Noorwegen lid is van de Wereld Handels Organisatie (WHO) komen de prijzen voor levensmiddelen aardig overeen met de EU-prijzen. Maar wat brengt de melk op?

In Noorwegen is slechts 2,9 procent van het totale landoppervlak beschikbaar voor landbouw en veeteelt. Het beleid van het Noorse ministerie van landbouw is erop gericht Noorwegen zoveel mogelijk onafhankelijk te laten zijn van andere landen. Dit houdt in dat alle beschikbare grond ten volle benut moet worden. Zodoende zijn er hoge subsidies en ontvangen boeren een goede melk- en vleesprijs.

Veel bijzondere toeslagen

Hieronder de melkrekening van mei en een korte uitleg over de punten die anders zijn dan in Nederland (bedragen zijn exclusief de btw van 25 procent).

Noorwegen produceerde in 2005 1.515 miljoen liter melk en Tine BA is marktleider. Tine Ravare is een onderdeel van de coöperatie en koopt de melk van de producenten (de basisprijs op de afrekening). Deze melk wordt verkocht aan de Meieri (zuivelfabriek) en andere bedrijven.

Ook als pachter profiteer je van het feit dat je een bestaande boerderij overneemt. Je ontvangt een jaar lang een toeslag als beginnend producent (Ny bruker).

Elitemelk is de hoogste klasse na klasse 1 tot en met 3. Voorwaarden zijn onder meer een celgetal onder de 230.000. Thunegarden levert al jarenlang elitemelk.

Onder ‘Landet’ staat van juni tot en met september een toeslag van 0,27 kronen (€0,033) per liter. In sommige regio’s (fjord en berg) loopt deze toeslag op tot 0,60 kronen (€0,074). In het zuiden werkt het precies andersom; van april tot en met juli een aftrek van 4,6 cent per liter en in de overige maanden een toeslag van 1,9 cent.

Noorwegen is verdeeld in de klimaatzones A tot en met J. Bessaker valt onder D. Boeren die onder F vallen, ontvangen 0,57 kronen (€0,07) extra. Alles bij elkaar, komt de melkprijs omgerekend op €0,50 per liter.

Ook hogere kosten

Wat niet op onze afrekening staat, omdat wij aan de eisen voldoen, is de KSL-toeslag (kvalitetssystem i landbruket). Ieder jaar ben je verplicht je eigen revisie te doen, en ongeveer iedere 5 jaar kun je een controle verwachten. KSL gaat over hygiëne, veiligheid, milieu enzovoort en is in feite alleen maar administratieve rompslomp (in het Noors). Wij hebben net de controle gehad en zijn met vlag en wimpel geslaagd. De boer die er niet aan voldoet, krijgt een aftrek van 5 cent per liter. Ecologische boeren ontvangen een toeslag van 7,4 cent per liter.

In vergelijking tot andere landen is €0,50 per liter een hele goede melkprijs. Maar zijn de kosten ook veel hoger? Een paar voorbeelden:
* krachtvoer (standaard) €34,20 per 100 kilo (exclusief kwantumkorting);
* mastitisbehandeling €33,50 en penicilline €1,49 (per tube), voorrijkosten €17,53;
* jaarlijks onderhoud (inclusief onderdelen) door DeLaval €870;
* ronde baal (8 mm plastic, boerenloonwerker) €16,50.

In de winkel kost 1 kilo Norvegia-kaas, geproduceerd door Tine, €8,83.

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE005187D01

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Àrno Pentinga

  Als ik kijk naar de prijzen die jullie voor de veearts en medicijnen betalen is dit aardig vergelijkbaar met NL Rondebalen iets duurder (bij ons 13 tot 15 euro) Dus met zo'n melkprijs is het goed boeren? Ook met de aantallen die jullie melken?

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Hier kan de melkprijs ook omhoog.
  Zolang bij de zuivel Appie Hein Kroes directeur is gebeurt dat niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.