Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Investeren in Zweden

Een Nederlandse kennis vertrekt met zijn gezin naar Zweden. Een goed excuus om weer eens naar Nederland te gaan en hem en zijn gezin uit te zwaaien.

Afgelopen weekend zijn we naar Nederland geweest om een bekende van ons uit te zwaaien. Wat ongelofelijk gezellig is dat toch! Even weer terug tussen alle oude bekenden. Vrienden, kennissen, (oud)collega’s, oud-leraren, de loonwerker en medewerkers en een paar oud buren. Als er iets is dat we missen, is het dat. Lekker praten in een makkelijke taal. Iedereen kent je en jij kent hen, compleet met beeld, achtergronden, buren en familie. Praten (kletsen) heeft, voor ons zo een extra dimensie vergeleken met een feestje in Denemarken. Maar genoeg over ons!

Bestemming: Zweden

Zweden is zijn bestemming. Of liever gezegd hun bestemming, want pa en ma hebben vijf zonen en een dochter. En ik krijg de indruk dat ze bijna allemaal boer willen worden. Na een aantal jaren bijna alles zelf te hebben gedaan, arbeid was immers geen probleem, hebben ze nu de stap genomen. In Nederland melken ze geen koe minder, maar in Zweden wel 250 meer. Is dat de eerste stap in het boer maken van alle zonen? Petje af hoor. Pa en ma in Zweden met drie zonen en dochterlief, en twee kinderen, waarvan er één nog leert en één net is afgestudeerd, in Nederland.

Investeren in groei

Ik denk dat meer boeren dit in de toekomst gaan ondernemen, en niet alleen als er veel kinderen zijn. Je ziet het al veel in Denemarken. De ondernemer heeft zijn bedrijf op een bepaalde grootte en belachelijk veel overwaarde in het bedrijf. Wat te doen? Consolideren of investeren in groei? Investeren in groei in Denemarken of elders? Nu kan ik je vertellen dat als je in Denemarken wilt groeien, je een erg lange adem moet hebben. Er zijn wachtlijsten bij adviesorganisaties en gemeentes. Dit resulteert in een wachttermijn van 3 jaar, voordat je je goedkeuring hebt. Natuurlijk moet je dan wel grond hebben en mestafzet of afvoeren naar een biogasinstallatie. De grondprijs is in Denemarken tot rond €35.000 gestegen. De afgelopen 2 jaar is de prijs op sommige plekken bijna verdubbeld.

Buitenland is aantrekkelijk

Dus wat mij betreft is investeren in het buitenland aantrekkelijker dan in Denemarken. Maar je wordt dan wel investeerder/ondernemer en bent geen boer meer. Je krijgt dan een internationale onderneming met aanzienlijke overheadkosten, medewerkers, andere talen, bedrijfsleiders, meerdere banken en meerdere bv’s. Veel reizen en sturen op cijfers hoort daar bij. Ik hoop dat de familie in kwestie de omslag in denken en ondernemen gaat maken. Van alles zelf doen naar sturen en leiding geven. Ik weet bijna zeker dat het ze gaat lukken.

Foto

Peter Schrijver

Eén reactie

  • no-profile-image

    Fam boere

    Je heb gelijk wat DK betreft. Het is moeilijk om daar uit tebreiden. Buiten de regels em lamge wachttijden. Is het land zeker in prijs gestegen. Wij hebben 13 jaar in DK gewoont en ja de waren in ons gebied , 2jaar geleden 5 x zo duur geworden en dan het melkquota. Ja wij hebben ook 3 jongens en die willen ook voor zichzelf gaan werken en dan is zweden toch een stuk goedkoper dan DK. Melkquota kost bijna niets en het land was maar een derde van de prijs dus voor onz was de belissing snel gemaakt. Daarom zitten we nu in Zuid zweden. Genieten van de natuur en ruimte.
    Groetem Fam Boere

Of registreer je om te kunnen reageren.