Rundveehouderij

Achtergrond

Hek repareren valt niet mee

Als je even zonder werknemer zit, moet je alle klusjes zelf doen. En als je daar geen routine (meer) in hebt, is het zoeken geblazen.

Zoals vriendinnen wel eens ‘tussen 2 banen’ zitten, dus een maandje zonder werk omdat ze iets anders gaan doen, zo zitten wij deze maand ‘tussen twee werknemers’; de tractorista die we hebben aangenomen begint pas volgende maand.
Dus deze maand zit Wout veel op de trekker: twee keer daags voeren, en tenminste een volle dag per week mest rijden, bovenop zijn gebruikelijke werk.

Van alles wat ik niet nodig had

Zo kwam het dat toen de pinken over het hek (stroomdraad langs een prikkeldraadhek) stonden te reiken, hij mij vroeg om het hek te repareren. Dat is iets wat hij normaal gesproken zelf doet of de werknemer vraagt, dus ik keek waarschijnlijk een beetje vragend. ,,Ja, dat is zo gebeurd, dan moet je even krammen en ogen meenemen, en gereedschap, en dan maak je dat even."
Dus ik naar de werkplaats. Hamer gevonden, maar geen zijsnijtang, of puntbektang, of waterpomptang. En ook geen krammen of ogen. Wél melkmachineonderdelen en tractoronderdelen, elektrische schakelaars, bouten, schroeven, pluggen, en nog veel meer wat ik niet nodig had.

Rotspul

Na lang zoeken ben ik dan maar met de hamer, één roestig oog, spijkers in plaats van krammen, en een schroevendraaier in plaats van een tang naar de wei gegaan. En daarmee het hek dan maar gemaakt, zo goed en zo kwaad als het ging. (Nou vooruit, vrij kwaad. Rotspul, dat prikkeldraad. Maar na lang zwoegen is het gelukt.)

Googlen in je eigen computer

Het deed me denken aan gisteravond, toen we beide achter onze computer in het kantoor zaten te werken. "Weet jij nog dat emailadres van die melkanalyse van vroeger te vinden?" vroeg Wout. Ja, dan zoek je gewoon even op die naam, antwoordde ik. 10 minuten later, ik was het alweer vergeten klonk het: "Weet je nog een oplossing?" Waarna ik even voordeed hoe je met Google ook ín je eigen computer kunt zoeken. In een oogwenk gevonden...

Goede les

Voor hetgeen je dagelijks doet, vind je blindelings wat je nodig hebt, maar voor taken die minder routine zijn is dat -zelfs als je écht je best doet- onmógelijk. Een goede les, voor als we straks weer een nieuwe werknemer hebben.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.