Rundveehouderij

Achtergrond

Goede eerste snede

De graskuilen van dit voorjaar zijn goed van kwaliteit. Ze zijn iets droger dan normaal en hebben minder eiwit, maar wel veel suikers en VEM.

De gemiddelde samenstelling van de graskuilen van dit voorjaar is goed. Het zijn vlot werkbare kuilen die de basis kunnen zijn voor een goede melkproductie in het aankomende stalseizoen. Dat blijkt uit de eerste analyses, uitgevoerd door Blgg in Oosterbeek.

Het sterk drogende weer tijdens de oogst heeft het drogestofpercentage iets hoger doen oplopen dan de gewenste 40 a 45 procent. Boeren hebben het mooie voorjaarsweer van begin mei gebruikt om het gewas nog even te laten uitgroeien. Toch is het gewas niet te oud, getuige het mooie NDF gehalte van net geen 500 gram per kilo droge stof.

De voederwaarde is daardoor vlot boven de 900 VEM gekomen. Het eiwitgehalte is iets lager dan gemiddeld. Dat komt vooral door de vrij late bemesting. Door de vrij zonnige omstandigheden is er zeker voldoende suiker in het gras. Gemiddeld op zandgrond zelfs meer dan 10 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.