Rundveehouderij

Achtergrond

Eerste bladvlekkenziekte geconstateerd

De bladvlekkenziekte steekt opnieuw de kop op. De eerste bladvlekken in 2008 zijn gevonden in een proefveld bij Vredepeel (L.) en op een praktijkperceel in de omgeving van Nijverdal (Ov.).

De eerste vlekken zijn veroorzaakt door Helminthosporium turcicum. Deze schimmel veroorzaakt lange bruine vlekken tot wel 15 cm lengte. De variant Helminthosporium carbonum, die kleine vlekjes tot 2-3cm veroorzaakt, is dit jaar nog niet waargenomen. Dat meldt Jos Groten, maisonderzoeker van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO).

Op het proefveld in Limburg kijkt het PPO in opdracht van het Productschap Zuivel (PZ) naar het effect van de bodembewerking op het optreden van de primaire aantasting vanuit de grond. De schimmel blijft gedurende de winter namelijk over op gewasresten in de grond. Het idee is nu, dat bij een beter onderwerken van de maïsstoppel in het voorjaar, de eerste aantasting vanuit de grond wordt vertraagd of mogelijk wordt voorkomen. In het onderzoek worden ploegen, spitten en cultiveren met elkaar vergeleken. Dit wordt op het proefveld in Limburg en op een proefveld in de buurt van Dalfsen (Overijssel) door het PPO beoordeeld.

In vertraging van de eerste aantasting betekent dat de kans op een aantasting vóór de bloei wordt verkleind en de uiteindelijke schade mee zal vallen. Ook geeft een vertraagde eerste aantasting in het algemeen een lagere schimmeldruk, waardoor de kans op een secundaire aantasting van buurtpercelen door de wind wordt verkleind en in ieder geval ook wordt vertraagd.

Mocht u in uw maïsperceel de komende tijd ook bladvlekken veroorzaakt door Helminthosporium waarnemen, dan is het PPO hier graag van op de hoogte. Uw waarneming kunt u mailen naar PPO.


Lees ook: Afwijkende mais rukt op »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.