Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

De beste das is een dooie das!

Zal ik me mengen in het komkommernieuws van deze zomer? Voor één keertje dan, daarna gaat het weer over serieuzere zaken.

Er zijn in Nederland met runder-tbc besmette dieren aangetroffen, afkomstig uit Engeland. Op zich ernstig genoeg, maar runder-tbc is in Engeland niet van vandaag of gisteren en dus eigenlijk geen nieuws. Hans Luijerink noemt het in Boerderij dan ook komkommernieuws.

Dassen vaccineren…

Wat mij opviel was de verklaring van Britse 'experts' over de verspreiding van de ziekte: het komt door de das! De Britse overheid wil nu runderen én dassen vaccineren. Laat me niet lachen. Als de das de boosdoener is, dan zou heel Bretagne besmet moeten zijn met runder-tbc. In werkelijkheid is de regio vrij van runder-tbc, dankzij een goed georganiseerde overheid en de veehouderijsector.

Ware dassenplaag

Je struikelt hier over de dassen. 's Avonds als ik laat thuis kom, struinen ze langs de weg. En dat voor een regio die door milieuorganisaties als de meest vervuilde regio van Frankrijk wordt genoemd. In de gewassen richten ze zoveel schade aan dat er af en toe opruiming in de dassenpopulatie wordt gehouden. ‘De beste das is een dooie das’, is hier het gezegde. De enige goede Bretonse das is Le Blaireau, de bijnaam van Bernard Hinault, vijfvoudig Tour-winnaar.

Op het grootste varkensbedrijf in onze gemeente is een groot foliebassin lek geraakt doordat de familie das het nodig vond om hun burcht in de dijk om het bassin te graven. De natuur is ook niet meer wat het geweest is.

Lepe vossen

Dat geldt ook voor de vossen. Vorig jaar zijn we twee lammeren aan de vossen kwijtgeraakt. Dit jaar had ie zich nog beter voorbereid en had een hol gegraven met uitzicht op ons schapenweitje. Geen lam zou hem ontkomen. We hebben de schapen binnen laten lammeren. Onze koeien kunnen ook niet meer in het land afkalven. Geheid wordt het kalf en/of de koe aangevreten. Nu heeft de vos z'n lievelingplekje gevonden tussen de pinken in de openfrontstal.

Vossen zijn ook nieuwsgierige dieren. Er is er eentje die zeer geïnteresseerd is in de landbouw. Telkens als ik aan het maaien of schudden ben, komt hij kijken en installeert zich prinsheerlijk tussen de wiersen. Waar is de tijd gebleven dat de natuur nog echte natuur was, zoals Natuurmonumenten en Vereniging Das en Boom die voor ogen hebben. Ik stel dan ook voor om alle dassen en vossen gratis een lidmaatschap van deze nuttige clubs te geven. En waarom niet een dtp-prik op de koop toe.

Ik beloof u dat de volgende keer deze blog weer over serieuze zaken zal gaan.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Fons van den Berg

    Achterhaald dor de tijd.........

    Hoezo komkommernieuws??????

Of registreer je om te kunnen reageren.