Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Arbeidsmobiliteit

Emigreren voor beter werk is heel gebruikelijk voor Portugezen. Maar vindt maar eens een vervanger als een werknemer opstapt.

Onze vorige werknemer is opgestapt, omdat hij liever in Frankrijk werk zoekt. Daar kan hij, volgens horen zeggen, meer verdienen. Emigreren voor beter werk is heel gebruikelijk voor Portugezen: Parijs is de tweede stad na Lissabon, wat betreft aantal Portugezen. Onze werknemer Manuel kocht een auto waaraan hij wat betreft afbetaling plus verzekering en benzine zijn volledige maandloon kwijt zou zijn. Samen met Manuel rekenden we door dat er, zelfs met het salaris van zijn vrouw, niet voldoende zou overblijven voor zijn paarden, de andere gezinsauto en de mobiele telefoons. Om maar niet te spreken over de huur, vaste lasten en de boodschappen. Maar dat kon hem niet schelen, die nieuwe auto moest er komen. Met als gevolg dat zijn vrouw en zoontje inmiddels rondtoeren in de nieuwe auto zonder Manuel. De paarden worden door anderen verzorgd, omdat Manuel geld aan het verdienen is in Frankrijk.

Braziliaanse werknemer

Om een vervanger te vinden valt nog niet mee. Veel Portugezen hier in het Zuiden vinden werken met vee beneden hun stand. Zelfs als ze een heel behoorlijk salaris en/of heel aardige verantwoordelijkheden kunnen krijgen, werken ze liever in een ‘schone’ baan. De werknemer die komende maand gaat beginnen, is een Braziliaan. Brazilië is een voormalige Portugese kolonie, er wordt Portugees gesproken. Brazilië en Portugal onderhouden nog steeds een speciale band, en er werken hier dan ook talloze Brazilianen. Er wordt wel eens gezegd dat de horeca en de bouw in Portugal stil komen te liggen als alle Brazilianen zouden vertrekken. Ook de landbouw zou het zwaar hebben, zonder Braziliaanse en Oost-Europese werknemers. Een andere werknemer van ons, ook een Braziliaan, heeft zo nu en dan zoveel heimwee naar zijn ‘terra’ dat hij tranen in zijn ogen krijgt. Toch is hij liever hier dan daar. Dat heeft vooral te maken met werk en salaris.

Ik hoor de prijzen van grond in Nederland en besef weer eens dat boeren in Nederland, voor zover we dat al ooit zouden willen, volkomen onmogelijk is. Collega-boeren bezinnen zich of zelfs een huis in Nederland voor hun oude dag financieel haalbaar is. Bij Van Bakel schijnt het volledige melkstalteam uit Portugezen te bestaan! Kortom, de wereld draait door, al is het maar door al die drukke aardbewoners die er zo hard overheen lopen, vliegen, rijden en varen, op zoek naar betere kansen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Emigrant

  Van Bakel heeft portugezen omdat die weer sneller waren dan zijn vorige melkers. En dan konden ze weer wat meer koeien melken of minder arbeid betalen, net hoe je het bekijkt.

  Mijn ervaring in het buitenland werken voor Nederlanders is vaak niet goed, aangezien je voor een niet-buitenlander toch vaker meer betaald krijgt.

 • no-profile-image

  josienkapma

  mijn indruk hier is dat de immigranten (hollanders, spanjaarden) juist bekend staan als betere werkgevers, betere betalers in vergelijking met de portugezen

 • no-profile-image

  Emigrant

  Josien,

  Was ook geen aanval. Maar iedergeval, dat is mijn ervaring en ook de rede, dat ik nooit voor een Nederlander zou gaan werken in buitenland.

  Als voorbeeld en daarom heus niet voor elke Nederlander in buitenland te vergelijken.

  Meer uren verwacht te maken, salaris was beduinden lager(tot haast 50%)

 • no-profile-image

  Jan

  Kijk is goed in de stal bij van bakel! Er staan daar niet veel portugezen meer. Als er al één staat. Sterwerk heeft er geloof ik geen meer in dienst. Die werken voor het grootste deel weer met polen.

Of registreer je om te kunnen reageren.