Rundveehouderij

Achtergrond 740 x bekeken 4 reacties

Zweep blijkt overbodig

Drijven van koeien is een vak apart. Ik heb er vaak geluk mee, het gaat me makkelijk af. Door Nederlands te praten kun je de koeien hier bezweren. Ik lijk soms wel een cow whisperer.

De werknemers die met de koeien omgaan, weten nu dat het anders kan. Ze zien ook in dat je geen zweep nodig hebt. Als je maar rustig met de koeien omgaat, gooien ze langzaamaan ook veel minder de kont tegen de krib. De koeien gaan nu rustig naar de melkstal. Koeien die liggen staan nu op, na een keer roepen of een trap met de laars tegen de kont.

De werknemers weten nu ook dat het geen zin heeft een koe verrot te slaan die te ver in box is gekropen en daardoor niet op kan. Zo’n dier moet je aan de staart weer recht in de box trekken. Als ze dan opstaat, kun je haar met de staart wat sturen. Dat vraagt nauwelijks inspanning. Ik heb de medewerkers verschillende keren laten zien hoe dat te doen en op welk moment je met de staart de koe wat stuurt, en hups ze staat.
De medewerkers vragen me nu steeds vaker waarom koeien wat doen, en wat daartegen te doen. Ze willen ook weten hoe ik dat allemaal weet. ‘Kijken, kijken, kijken’, is dan het antwoord.

Crocodile Dundee

De inseminator lacht vaak om me als we een koe in de box willen hebben. Hij er achter, ik voor de koe en dan wijs ik met als een politieagent met mijn vinger naar de box. En dan loopt die koe zo de box in. Het gaat natuurlijk ook vaak niet op die manier, maar als het lukt is het net of die koe me gewoon begreep en luisterde. Hij vertelt het aan de andere medewerkers op het bedrijf. Nou ja, goed voor mijn imago.

Cow whisperer

Laatst kwam ik uit de ligboxenstal en stonden veel werknemers verspreid buiten. Ze renden en schreeuwden en zaten een vaars achterna die uit de buitenstal naar de afkalfstal moest. Het beest ging in volle sprint alle kanten op, behalve richting de deur van de afkalfstal. Ik bekeek me dat even en ging helpen, want de medewerkers zouden er nooit mee klaarkomen.

Ik schreeuwde boven hun geschreeuw uit: ‘allemaal bek dicht en blijf staan’ en zes man gehoorzaamden, inclusief de vaars. ‘En blijf staan en geen woord meer’, zei ik hun. Na een minuutje wachten praatte ik rustig in het Nederlands tegen de vaars. Die keek van 30 meter afstand naar de deur van de afkalfstal, liep er rustig heen en ging op haar gemak naar binnen.

Rustig praten werkt

Het volk stond te kijken alsof er een wonder was gebeurd. De mensen barstten in lachen uit en zeiden onder elkaar ‘komt hij even aan nadat we 15 minuten met de vaars de Olympische spelen hebben geoefend en flikt ie het toch maar’.

Iets later vroegen ze me wat ik tegen de vaars had gezegd. Ik vertelde ze dat ik de vaars gezegd had dat ze groot gelijk had om de Kazakken de longen uit hun lijf te laten rennen. Dat ze niet naar die pummels moest luisteren, maar dat ze wel een Nederlander moest gehoorzamen. Het volk lachte zich slap.

Natuurlijk is het puur toeval dat dat zo liep. Maar rustig zijn met dieren is wel de reden dat het lukte. En zo gebeuren af en toe de dingen die normaal zijn voor iemand die koeien begrijpt, maar die de niet-liefhebbers nooit zullen snappen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Dat is nou eens troef !
  Nen hond in Belgie in het Hongaars aanspreken , gaat ie luisteren!
  Een beer in Hongarije in het Nederlands aanspreken gaat ie ook luisteren.
  Heb ooit eens een remedie gedacht om in Hongarije met dieren te communiseren >>> leer je volk Nederlands.

 • no-profile-image

  koei

  SUPER MOOI VERHAAL WEER BERT LEES DIE VAN JOUW MET VEEL PLEZIER ALTIJD

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Haastige spoed is zelden goed.
  Wie goed doet goed ontmoet.
  Dit blijkt ook bij Bert te werken.

 • no-profile-image

  koe

  als je er zelf in gelooft dan zal het wel waar zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.