Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Zoektocht door Europa

Eenmaal het plan opgevat om ergens in Europa te gaan boeren, begint de zoektocht van Vera en Johan naar een boerderij met hectares.

Nadat we hadden besloten om ergens in Europa te gaan boeren, namen we een kijkje in Slowakije. Voor een habbekrats koop je daar een leuk optrekje en een hectare kun je voor circa €50 pachten. Ons doel was een boerderij op te zetten met mestvee. We zouden Galloways importeren en die kruisen met onder meer Angus. We hebben nog even gedacht om Friese melkschapen te gaan houden. Zelf de melk verkazen zie ik niet zo zitten, maar in Slowakije zijn verscheidene fabrieken die schapenmelk verwerken en een directeur van een melkfabriek zegde ons al toe de melk op te halen.

In Oostenrijk bezochten we Boa-farm. Daar gebruiken ze Canadese lijnen, zetten ze zelf het vlees af naar onder meer ziekenhuizen en exporteren ze fokdieren naar Rusland.

Worst en slivovitsj

Tijdens onze trips ontmoetten we een aantal markante personen. Zo was er een directeur van een voormalige kolchoz (staatsboerderij) die zijn buitenhuisje met 100 hectare wel aan ons wilde verkopen. Tijdens de kennismaking werd een pan met worst en zelfgestookte slivovitsj van de buurman op tafel gezet. Een klein kot dat dicht bij het huisje lag, bleek de woning van de buurman te zijn. Het deed dienst als stokerij. In een half afgebrande stal stond 1 stier eenzaam te wachten tot hij dik genoeg zou zijn. Deze locatie vonden wij toch minder geschikt!

Ook hebben we Miroslav ontmoet; een geslaagde Slowaakse boer met 400 hectare. Zijn zeven werknemers melken 50 Holstein-Frisians en 50 Fleckviehs in een stal zonder grup. Ze schuiven dagelijks de mest naar buiten. Er is wel geld voor een spiksplinternieuwe combine en 10 volbloedrenpaarden, die evenals een roedel mottige honden los rond de boerderij liepen.

Struikelblokken en onzekerheden

Na een jaar intensief googelen en veel denken en dromen, hebben we een punt achter Slowakije gezet. Voor het Galloway-verhaal was ons vermogen net niet groot genoeg en eenmaal bezig met een locatie voor de schapenboerderij kwam er een importverbod vanwege blauwtong. Ook het pachtcontract bleek een struikelblok te zijn, ondanks eerder gedane beloften door de makelaar. Daarnaast had ik een onzeker gevoel over Friese melkschapen. Die zijn behoorlijk kwetsbaar en kunnen maar zo een jaar geen melk geven omdat ze leverbot hebben. En Johan is nu eenmaal een echte koeienman, dus moeten we gewoon bij koeien blijven!

Keuze gemaakt

Op naar Noorwegen met zijn fjorden, bergen, meren en… het volop gesubsidieerde boerenleven.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  William

  Beste,

  Heeft u al eens nagedacht over de Baltische Staten? Mocht u interesse hebben en eens een bezoekje aan deze landen - m.n. Litouwen - willen brengen dan ben ik bereid u een uitgebreide rondleiding te geven.
  Zelf woon en werk ik hier reeds een tijdje en het bevalt me uitstekend. Ik werk niet onmiddellijk in de landbouw, maar heb goede contacten met enkele grote landbouwers hier. Er zijn nog volop mogelijkheden om hier te starten met een nieuw bedrijf en de overheid stimuleert dit ook.

  Vriendelijke groeten,

  William de Vliegher

  william.devliegher@gmail.com
  +37068240304

 • no-profile-image

  Geurtje Treurniet

  Wat een ondernemend stel, Vera en Johan, om zo te zoeken naar een plek om te gaan boeren. Ben benieuwd naar het vervolg in Noorwegen, veel succes.

 • no-profile-image

  Harry Grevers

  Het is een hele onderneming voor jullie.
  Fijn dat het goed gaat.
  Al is er natuurlijk overal wel eens iets wat mindergaat
  En voor ondernemende familieleden een leuk vakantie adres.
  Groeten uit Winterswijk van Harry en Gerda

 • no-profile-image

  kees

  leuk verhaal.
  Ik ben erg benieuwd naar de komende verhalen over Noorwegen. Ik ben hier vorig jaar op vakantie geweest, en erg nieuwsgierig naar hoe het in de Landbouw gaat daar.

 • no-profile-image

  Tjallien

  Hei Vera!
  Ik ben heel benieuwd naar de vervolgverhalen. Zal zeker erg interessant zijn voor mensen die vergelijkbare plannen hebben om jullie ervaringen te lezen! Succes!
  Groetjes, Tjallien

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • no-profile-image

  vera

  Hoi Rineke,
  Binnen de EU, denk ik dat 't Roemenië is.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.