Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Zijn die Hollanders gek geworden?

Melkveehouders uit heel Europa hielden hun Nederlandse collega’s op het EDF- congres onbarmhartig een spiegel voor. Al die ambitieuze groeiplannen, waar denken jullie dat van te betalen?

Als er al sprake is van dé boodschap tijdens het congres van de European Dairy Farmers van 18 tot en met 20 juni in Groningen, dan toch deze: Nederlandse melkveehouders, maak elkaar de kop niet gek. Het lijkt wel of jullie allemaal in omvang willen verdubbelen, maar dat kán vaak niet.

Schuld torenhoog

Het begon allemaal tijdens het eerste publieke optreden van de nieuwe Food&Agri topman van Rabobank: Dirk Duijzer. Hij meldde dat maar liefst 25 procent van de Nederlandse melkveehouders al een schuldenlast heeft van meer dan €1,50 per kilo melk. Volop rumoer in de zaal: zijn die Hollanders gek geworden?

Dutch dynamic

De Engelse vice-voorzitter van EDF, Neil Dyson, had het over ‘The Dutch Dynamic’. De Britten zijn meesters in allitererende oneliners. Het klinkt prachtig, maar je kunt ook overdrijven. Want ondanks de al hoge schuldenlast, hebben de Nederlandse EDF-melkveehouders grootse investeringsplannen. In 2008-2009 willen ze maar liefst €4.579 per koe investeren in land, machines, gebouwen, enzovoort.

Groei gedoemd te mislukken

Maar van alle kanten werden tegen die investeringsdrift waarschuwende vingertjes geheven. Door Christien Onderstijn van Alfa Accountants: ,,Groei als manier om slechte resultaten te verbeteren is gedoemd te mislukken. Het is alleen interessant als je beter presteert dan gemiddeld.” Ze liet het bekende plaatje zien van de enorme variatie in kostprijs. Vergezeld van het devies: zorg eerst maar eens dat je minimaal tot de 25 procent beste bedrijven behoort voor je aan substantiële groei denkt.

Gehakt van groeiplannen

Op de slotdag van het congres maakte Jelle Zijlstra van ASG Lelystad ook nog eens gehakt van de overambitieuze groeiplannen in Nederland. Elke liter melk extra kost jaarlijks 17 cent per kilo melk aan rente en aflossing, zo hield hij de zaal voor. Bij totale opbrengsten van 35 cent per kilo melk en kosten van 29 cent resteert een operationele marge van 6 cent. Trek daar die 17 cent eens vanaf: dan resteert een negatieve cashflow van 11 cent per kilo melk. En dezelfde berekening voor de bedrijf dat tot de top 25 procent behoort levert ook nog een negatieve cashflow op van 6 cent.

Ontnuchterend congres

Groei in Nederland kán dus bijna niet. Wat dat betreft was het EDF-congres ontnuchterend. Maar tegelijkertijd ook inspirerend. Engelse melkveehouders die ondanks de dramatische melkprijs van de afgelopen jaren een bloeiend bedrijf hebben. Belgische boeren die ondanks de klemmende (mest)wetgeving doorknallen. En nog veel meer voorbeelden van vooruitstrevende, ondernemende melkveehouders die kansen grijpen in de aantrekkende zuivelmarkt.

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

  • no-profile-image

    Sterretje

    Wist niet dat Rochus afgeserveert was en dan nog wel per 1 februari 2011, tikfout, of is dit
    een domme fout?
    Het is n.l. nog 28 januari 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.