Rundveehouderij

Achtergrond 27 reacties

Teleurgesteld in Nederlandse boeren

Sinds gisteravond is 100 % van de melkfabrieken in geheel Duitsland geblokkeerd. Wij hebben één buurman op 15 kilometer die nog leveren wilde.

We wilden met een groep boeren bij de buurman die zijn melk nog leveren wilde langs om hem nog te overtuigen, maar dat is niet meer nodig, want ook hij kan zijn melk niet kwijt. De schappen zijn leeg en bij McDonald’s is geen milkshake meer te krijgen.

Gisteravond vonden de eerste gesprekken plaats. De Duitse landbouwminister Seehofer was hierbij aanwezig. De eerste toezeggingen zijn binnen. Het Duitse zuivelindustrieverband gaat opnieuw met de supermarkten contracten afsluiten. Over langdurende oplossingen zijn de gesprekken nog gaande.

Meeste Nederlandse boeren leveren nog melk

Wij kijken natuurlijk ook naar wat er in Nederland gaande is. Wij geloofden dat als Nederland los ging, de melkfabrieken nog wat konden beleven. Maar helaas, wij zijn teleurgesteld in de Nederlandse boeren. Een groot deel levert nog steeds melk. Ook worden actieboeren bedreigd.

Kijk eens naar ons, wat wij nu gemeenschappelijk hebben bereikt. Een boer met 80 koeien staat hand in hand met een boer met 800 koeien. Deze boeren zitten momenteel om de tafel met de zuivelindustrie en minister. Acties werken alleen als we er gezamenlijk voor gaan.

Kostprijs melk is wel degelijk bekend

Er wordt gezegd dat melkveehouders hun kostprijs niet kennen. Denkt u nu echt dat deze boeren hun kostprijs niet elke maand opnieuw uitrekenen? Is de melkveehouderij in Oost-Duitsland niet heel professioneel? Het kostprijsverhaal doet er niet eens zoveel toe.

De boer die met een grote mond beweert dat de kostprijs omlaag moet, moet maar eens na gaan denken wat hij doet als de melkprijs onder zijn kostprijs komt? Nu kunnen we tenminste nog actievoeren, bij een nog lagere melkprijs kunnen we dit financieel helemaal niet meer trekken.

Huidige coöperaties deugen niet

Er wordt gesproken over de coöperaties, dat de boeren hier zelf invloed op kunnen uitoefenen. Coöperaties zoals nu bestaan zijn één grote leugen. Wij staan aan het hek van de coöperatie waar wij voor €80.000 aan aandelen in hebben zitten. De directeur is op zoek naar melk uit het buitenland. De leden zijn het hier niet mee eens. De meerderheid bedoel ik! De directeur gaat gewoon door met zijn zoektocht en noemt ons boeren letterlijk “dom”.

LTO Nederland moet zich schamen

De reactie van LTO Nederland is helemaal schandalig. Ze roepen boeren op om te stoppen met de leverstop zodat andere boeren er niet de dupe van worden. Door deze reactie zetten zij boeren tegen elkaar op. Ze doen alles voor het imago voor de sector, maar dit werkt juist averechts. Het Duitse Bauernverband begrijpt hier ook niks van. Ze willen in gesprek met LTO.

Doordraaien van groente en fruit mag wel?

Over ethische argumenten kunnen we ook nog wel even praten. Als groenten op de veiling niet de basisprijs halen worden ze door de versnipperaar gehaald. Wie maakt zich daar druk om? Denkt u dat wij ervan genieten om een prachtig kwaliteitsproduct weg te laten lopen?

Ook de argumenten over marktwerking begrijpen wij niet. Bij welke marktwerking wordt het product elke dag afgeleverd en kunt u aan het eind van de maand afwachten wat u ervoor zult krijgen?

Wij zouden het erg jammer vinden als de melkprijs hierdoor in Duitsland omhoog gaat en dat Nederland hierbij achterblijft, omdat er geen solidariteit was onder de boeren. Heel jammer voor de boeren die wél hun nek uitgestoken hebben.

Niet meeprofiteren van niks doen

Ook zou ik niet stakende boeren willen vragen wat zij doen als hierdoor de melkprijs wél omhoog gaat? Gaat u dan dit extra melkgeld bij de stakende boeren in de schadekas storten? Zou wel zo eerlijk zijn.

Foto

Janneke van de Wal

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Bij ons in Rheinland-Pfalz doet 90% van de boeren mee. Van de overige 10% hebben velen zodanige geldproblemen gekregen door de enorme gevolgen van de blauwtong dat ze geen kant meer opkunnen. Ze zijn door een steeds hogere debetstand letterlijk onder curatele gesteld door de banken: voor elke aankoop, ook privé, moeten ze bij de desbetreffende bank verantwoording afgeven.

  Wat denk je dat de banken doen als deze mensen meedoen met de melkleverstop? Banken kijken alleen maar naar wat er binnenkomt.
  Dat deze boeren het op dit moment zo slecht hebben heeft niets te maken met of ze een goede manager zijn of niet. Dit is pure overmacht.

  Je merkt hoe ongelukkig deze mensen zich voelen: ze willen graag meedoen maar ze zijn aan handen en voeten gebonden.

  Wat mij het meest opvalt is dat degenen die niet meedoen maar dat financieel gezien makkelijk zouden kunnen, de grootste mond hebben!

 • no-profile-image

  holtrop

  Even een reactie op het bericht van de nederlandse melkveehouders.
  Het is schandalig dat 1 land de hele kar moet trekken voor andere boeren die er dan dubbel van gaan profiteren dat wij onze melk wel laten lopen voor een betere melkprijs en zij niet.
  p.s ik moet nog even iets kwijt zo te horen heeft de Heer van Weperen de buit al binnen voor zijn oude dag knap hoor!!!

 • no-profile-image

  Willem

  Wij doen momenteel ook mee met de actie en laten onze melk ook in de put lopen, we hebben met boeren uit omgeving midden brabant actie gevoerd tegen de oplopende kosten en dalende melkprijs. Nu onze eigen (zo hoort het tenminste) standorganisatie een lage melkprijs wil zakt me de moed in de schoenen, echt belachelijk!
  Ik zit nog op de HAS op school, maar dat je opbrengsten hoger moeten zijn dan de kosten weet een kleuter nog wel!
  Hopelijk hebben door de solidaire Duitsers en gelukkig enkele Nederlandse boeren dadelijk een onderhandeling waardoor we niet meer onderaan de keten staan, maar we zelf de prijs bepalen! Kijk anders maar eens bij de boomkwekers, deze hebben gezamelijk afgesproken dat er geen boom onder een bepaalde bodemprijs weggaat! dat is pas wat je noemt ondernemend zijn en samen de kar trekken!

 • no-profile-image

  Jan Tjalma

  Hallo Janneke, bedankt voor je heldere kijk op de situatie in Nederland. Ik ben het volkomen met je eens en ben blij ook eens een kritische stem uit het buitenland te horen. Wij laten sinds de eerste dag van de actie de melk ook al lopen al was het alleen maar uit solidariteit met al onze EMB collega's. Het valt echter enorm tegen om medestanders hierin te vinden en de precieze reden daarvoor weet ik nog niet. Waarschijnlijk ligt het aan een mentalitetisprobleem van de Nederlandse boer. Er wordt hier ontzettend veel naar elkaar gekeken en velen zijn bang dat zij wel hun melk laten lopen maar de buurman het niet doet. Er is maar een heel klein beetje collegiaal gevoel hier. Er is gelukkig binnen de DDB een grote groep die dit nog wel zijn. Maar het is ongelooflijk hoeveel moeite boeren willen doen om 1 eurocent per liter melk te besparen maar hoe weinig ze willen doen om 1 eurocent meer te ontvangen voor een liter melk. Hopelijk kunnen jullie daar in Duitsland en de andere landen waar succesvol actie gevoerd wordt een voorbeeld voor ons zijn en misschien ons helpen met het overtuigen van de LTO en de melkfabrieken.

 • no-profile-image

  Martin

  Hey Janneke, Een mooi stuk geschreven, ik had het zelf echt niet beter kunnen verwoorden! Ik denk namelijk dat echte ondernemers niet alleen naar hun kostprijs kijken, maar vooral willen werken aan hun opbrengsten! Kijk maar eens goed naar ondernemers in andere branches in de buurt. Tevens moest ik laatst denken aan een televisieprogramma waarin naar voren kwam dat 'gezellig' een typisch Nederlands woord is, wat niet te vertalen valt naar andere talen. Leuk om te weten, maar ik denk dat veel Nederlandse boeren zijn vergeten wat het woord solidariteit ook al weer inhoudt... Een geslaagde actie in de melkveehouderij is natuurlijk ook een goed teken voor andere bedrijfsvoeringen. In de akkerbouw en de varkenshouderij waar prijzen hier en daar ook behoorlijk onder druk staan, zou zo'n actie ook goed te gebruiken zijn. Tenminste, als we ons kunnen herinneren wat solidariteit ook al weer betekent....

 • no-profile-image

  Jan

  Hallo Janneke, bij jou vorige bericht kreeg ik echt een goed gevoel over de acties in Duitsland en over de resultaten die bereikt worden. Maar je geeft zelf al aan dat de acties bij jullie anders in elkaar steken dan in Nederland. En dat is ook juist de reden dat er in Nederland maar zo weinig boeren meedoen.
  Wij leveren in Nederland wel gewoon onze melk, en bij onze fabriek (Leerdammer) zijn ook geen acties geweest. Wij leveren wel omdat de we de Nederlandse acties afkeuren, een mesttank vol melk met een ketsplaat doet het imago van de boeren geen goed, en de opruiiende taal van veel DDB'ers ook niet. Daarnaast denken wij ook dat de actie geen nut heeft als er 0,0 steun van de politiek en de burger is. De actie wordt zo slecht uitgelegd dat de burger niet eens weet waar het over gaat.
  Als de DDB de actie zo had voorbereid en opgezet als jullie in Duitsland doen dan had ik mij daar best in kunnen vinden en had ik ook zeker meegedaan. Maar zoals het nu gaat wil ik er niets mee te maken hebben.

 • no-profile-image

  jeroen

  <>

  Aldi in Denmark, zegt hier even iets over het stunten van melk, dat ze graag de prijs omlaag brengen. Ga het niet letterlijk vertalen.

 • no-profile-image

  Andries van de Wal

  whooooohoooo goo Janneke Go!

  Ik snap geheel niks van de boeren in Nederland. Als leek betreffende het "boeren" volg ik de situatie toch op de voet. Te meer daar mijn zus, Janneke dus, er midden in zit. Nu kijk ik op <> en zie daar. Op de site valt er niks te vinden die schreeuwt om solidariteit dan wel actie. Vreemd! Na wat zoeken vind ik wat info over de melkprijzen en gerelateerd nieuws en zie daar. Ze roepen op tot het opheffen van stakingen.

  LTO Nederland geeft aan op hun site om de EU er van te overtuigen niet de 5x1% per jaar quotum verruiming toe te passen, maar zelfs meer om zo de Nederlandse boer meer te laten melken om mee te kunnen groeien met de wereldmarkt.

  Echter hier zit hem de kneep. Bij marketing is de aloude kreet bekend lokale monopolie. De lokale boeren moeten leveren aan de lokale melkfabrieken die weer leveren aan de lokale Aldi, Lidl en Dirk van den Broek. Zij staan aan het eind van de kringloop en hebben de macht. Elke cent die hier minder wordt ingekocht voelt de lokale boer. Dat China met zijn 1,3 miljard inwoners en dubbelende cijfers groeiende economie meer melkpoeder nodig heeft is duidelijk, echter de lokale boer vindt zijn verse melk niet terug in de schappen in Bejing.

  LTO vindt het nu geheel vreemd dat boeren staken daar ze gedeeltelijk eigenaar zijn van de melkfabriek? Sinds wanneer deze kortzichtigheid? Het gaat er nu om om de schappen leeg te krijgen! Zodat de lokale supermarkten hun klanten, de burgers dus, geen melk meer kunnen leveren en nee dienen te verkopen. Indien zij nu 10 cent meer betalen aan de melkfabrieken kunnen zij hun klagende klanten wel leveren.

  Klagen over geen melk meer in de schappen, dat interesseert de burger! De melkprijs interesseert de burger niks!

  Wordt wakker buurman!

 • no-profile-image

  Milchviehhalter

  Beste Janneke, tot nog toe vond ik je stukjes hier altijd best aardig maar nu sla je toche cht de plank mis! Ik heb best respect voor iedereen die meedoet aan de akties in Duitsland maar ga een ander niet verplichten!!! Want daar lijkt het zo langsaman wel op... Ik hier lever wel de melk af, kan het simpelweg niet verdragen om daar meerdere dagen elke dag op duizenden euros melkgeld te verzichten. Jij zit toch in MVP? dan weet je toch ook dat de akties daar veel te ver gaan???
  Wij melkveehouders kenden tot een jaar geleden nauwelijks prijsschommelingen, vorig jaar kwam daar verandering in. 40 cent of nog meer.... overal kon ineens meer voor betaald worden; Koeien, land, trekkers, het kon niet op! Nu is ie weer gezakt naar 30 cent of nog minder en wat doen jullie? Jullie beginnen meteen te janken...!!!! Na 1 jaar prijsschommelingen!!! wat moet dat nog wel niet worden als het quotum eraf is??? Dat heet MARKT! Janneke, bereid je er maar op voor, de komende jaren worden de prijsschommelingen nog veel gekker! Ik vind het best als je bij elke prijsdaling een leverstop opricht maar val mij er niet mee lastig!

 • no-profile-image

  Partrick

  Werkelijk hartverwarmend Janneke die solidariteit bij onze oosterburen. Ik citeer; '"We wilden met een groep boeren bij de buurman die zijn melk nog leveren wilde langs om hem nog te overtuigen, maar dat is niet meer nodig, want ook hij kan zijn melk niet kwijt"

  Als ik dit lees ben ik dus echt heel erg blij dat ik Nederland nog wel ZELF kan beslissen aan welke actie ik wel of niet deelneem! Vrijheid is voor mij namelijk nog veel belangrijker dan die (gewenste) melkprijs verhoging.

 • no-profile-image

  BOerke

  Tsja, heel fijn die 100% blokkade... als je dan zo graag wil staken, lever dan gewoon geen melk. Laat boeren die wel willen leveren gewoon hun gang gaan. Dat is nou vrije markt, maar dat zal wel te eng zijn als je niet echt een ondernemer bent.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Gaan jullie naar Berlijn??? Dan wens ik jullie veel succes!!! Ik ben zeer benieuwd.

 • no-profile-image

  Janneke van de Wal

  Bedankt voor jullie tegenargumenten! Wel jammer dat negatieve reacties vaak anoniem geplaatst worden.
  Verder wil ik zeggen dat wij niemand willen en kúnnen dwingen tot een leverstop. Wij gaan één keer een gesprek aan waarin wij de discussie gaan voeren met wederzijds respect. Wij kunnen nog prima een biertje drinken samen! Bij alle acties is er een gedeelte wat niet mee doet, prima zo, maar wij zijn trots op de 70% deelname en de Duitse solidariteit! De 100% blokkade heeft 1 dag geduurd. De melk is trouwens hier in de buurt overal opgehaald bij degene die dat wilden, alleen niet verwerkt. Alle blokkades zijn vreedzaam en in goed overleg met de politie verlopen.
  De eerste resultaten zijn binnen. De stemming is super!
  We gaan nu op weg naar Berlijn, waar zo´n 5000 boeren verwacht worden!

 • no-profile-image

  Yvonne

  Teleurgesteld in Nederlandse boeren?? Tja, en wij zijn op onze beurt weer teleurgesteld in de Nederlandse boeren in Duitsland. Iedereen mag uiteraard opkomen voor zn belangen, maar het is ons, nadat afgelopen weekend toevallig in Duitsland waren (oosten) wel heel erg duidelijk geworden dat de deelname lang niet altijd vrijwillig was...
  Veel plezier in Berlijn...

 • no-profile-image

  Monique Vos

  De Milchwerke Berchtesgadener Land - Chiemgau eG is gisteren overstag gegaan (43 ct/Kg), net als twee Belgische melkfabrieken!

  Als er één schaap over de dam is...

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Joehoe! Het ziet er goed uit! We zijn er (bijna!!!) Men springt hier als idioten rond, iedereen is door het dolle!!

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Hallo Janneke,

  Perfect verhaal, de Duitsers hebben het begrepen. De Duitse markt is nog geen mono- of oligopolie en houden zo, nu is er nog concurrentie tussen de melkverwerkers. Ook dit verhaal willen de Nederlandse melkveehouders niet bergijpen, omdat zij (naief) geloven in de kracht van hun cooperatie.
  En Jeroen, Denemaken is welke een zeer goed voorbeeld hoe slecht een grote cooperatie voor de boeren uitpakt.

 • no-profile-image

  rinet

  En hoe is het nu met de melkprijs? Wij horen/lezen erg wisselende berichten...

 • no-profile-image

  Buiten

  Hallo, nu kom ik hier vaker voorbij kijken of je alweer iets geschreven hebt maar helaas.... Wordt je melk weer geleverd of wacht je nog op 43 Cent??
  Moet je de buurman zijn melk ook vergoeden? Het blijft spannend!!!!

 • no-profile-image

  Buiten

  Hallo, het wordt nog spannender, ik heb gelezen dat de melkfabrieken de blokkeerders willen aanpakken. Krijg jij nu ook last van de justitie daar??
  Het wordt tijd voor een nieuw bericht...

 • no-profile-image

  binnen

  nu weten we dat de actie geleid heeft tot verdeeldheid tussen boeren. maar hoe zie jij (janneke) nu tegen de acties aan. het is nu inmiddels een maand terug dat staking begon.
  krijgen we een vervolg of blijft alles bij het oude? ........en de boer ploegde voort

 • no-profile-image

  rieks

  boeren aller landen verenigt u, wie zij dat ook alweer!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Edward Bakker

  En de wereld maar lekker tegen ons quotum systeem zijn.
  Hier zijn de melkvee en pluimvee bedrijven de welvarendste
  Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat melk en eieren in de U S A in een of twee centen de zelfde prijs in de super is als hier in Canada
  Edward Bakker

 • no-profile-image

  Yvonne

  Waarom blijft het al zo lang stil vanuit Duitsland, zou Janneke er dan toch achter zijn gekomen dat ze zich mee heeft laten slepen door een vage club met zeer bedenkelijke actiemethodes die ook nog eens niks bereikt heeft??
  Ik ben er trots op dat de boeren in Nederland over t algemeen een stuk nuchterder en realistischer zijn!!

 • no-profile-image

  PV

  Dat jullie acties totaal geflopt zijn is na de laatste prijsverlagingen (tot wel 20%) door Duitse discounters nu toch echt wel duidelijk lijkt me.
  Het begint in Frankrijk nu weer te rommelen onder melkveehouders, hoe staat t met de actiebereidheid in Duistland op dit moment?

 • no-profile-image

  buiten

  Vandaag in het nieuws: Müller-Unternehmen Sachsenmilch verklagt Milchbauern wegen Blockade

 • no-profile-image

  binnen

  Na 364 dagen stilte uit het duitse front vraag ik me echt af hoe het daar gaat.
  Precies een jaar geleden lieten jullie de melk lopen vanwege een in jullie ogen te lage melkprijs.
  Iedere melkveehouder weet dat de melkprijs sindsdien is gehalveerd. Hoe gaat een oostduits bedrijf om met een dergelijke omzetdaling als men toen al liet doorschemeren dat de omzet onvoldoende was om de kosten te dekken? draait dit bedrijf nog?

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.