Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Stakingen chauffeurs in Spanje en Portugal

Vrachtwagenchauffeurs staken in Spanje en Portugal. Dat geeft veeboeren stress, én chauffeurs van melkauto’s die nog wel rijden…

"Ik moet snel zijn, dan kan ik nog voor het donker wordt door naar de volgende. Daar blijf ik, mij krijgen ze 's nachts de weg niet op, want dan pakken ze je."

De chauffeur van de melkauto is gestrest. Eigenlijk, al is dat lastig te beoordelen, is het wel meer dan gestrest: de angst staat in de ogen van de man. Ik besef weer eens dat we echt niet de enige zijn die de dupe zijn van de stakingsacties van vrachtwagenchauffeurs.

Blokkades

Bij Spanje staat alles vast, en ook in Portugal staan op alle grote knooppunten vrachtwagens de boel tegen te houden. Collega's die door willen rijden, zoals deze man, lopen het risico bedreigd of zelfs belaagd te worden. De vrachtwagenchauffeurs staken omdat ze de hoge dieselprijzen beu zijn. Toen bij ons de melkauto niet op de normale tijd kwam, zijn we meteen gaan bellen met de transportfirma. De verantwoordelijke daar was al niet meer echt rustig: hij ratelde vooral door over trucks met room die vast stonden, dat alles tot diep in Europa vast stond, en dat hij het ook allemaal niet meer wist.

Al om 14.00 uur

Onze tanks hebben beperkte overcapaciteit, maar één keer extra melken moest net gaan. Voor de zekerheid hebben we het melken al om 14.00 uur laten beginnen, ruim een uur eerder dan normaal; de koeien hebben dan nog wat minder melk en dan moet het allemaal net passen in de al volle tanks. Het paste nagenoeg; toen er letterlijk een kop op de melk in de twee tanks stond, hoefden we slechts nog een paar honderd liter weg te laten lopen.

Een enorme opluchting, toen om 9 uur 's avonds alsnog een gestreste chauffeur kwam laden!

Overheveling

Onze melk gaan normaal gesproken naar een fabriek in Spanje, nu is het als noodoplossing naar een fabriek veel dichterbij gegaan. Deze ‘overheveling’ is de service van onze opkoper, een coöperatie, maar een die geen eigen melkverwerkingscapaciteit heeft. Nu kunnen we er weer 2 dagen tegenaan. Of de acties dan voorbij zijn, is nog maar afwachten; maar daar gaan we morgen dan wel over in zitten.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    ronald

    We hadden 800 biggen uit Spanje gekocht. Zijn bij de grens tegengehouden, mochten niet doorrijden en uiteindelijk op commando van de dierenarts weer terug naar de zeugenhouder.....

  • no-profile-image

    josien kapma

    Ha Ronald, je bericht bewijst opnieuw: we zijn echt niet de enige die last hebben van de acties.... inmiddels zitten we alweer in spanning over de volgende lading melk...

Of registreer je om te kunnen reageren.