Rundveehouderij

Achtergrond

Sector houdt hart vast voor ‘1 juli’

De prijzen voor rosékalveren zijn wederom gedaald. De gemiddelde prijs ligt nu rond €2,79 per kg, dat is 7 cent minder dan de week ervoor. Er zijn veel kalveren in de belangrijkste kalverlanden en de Europese vraag is nog steeds slecht. Met de vakantieperiode voor de deur is er op korte termijn geen zicht op verbetering.
Hoe de markt zich vanaf deze week gaat ontwikkelen is de grote vraag in de sector. Vanaf 1 juli wordt immers onderscheid gemaakt tussen kalveren jonger en ouder dan 8 maanden. Pessimisten voorzien met name voor zwaardere rosékalveren problemen. In Duitsland en Frankrijk mag dat vlees niet meer de naam kalfsvlees dragen en moet dus de concurrentie aangaan met rundvlees. Waarschijnlijk kunnen of zullen lang niet alle mesters dieren jonger dan 8 maanden afleveren, waardoor veel kalveren in dat segment zullen vallen. Ook voor jonge rosékalveren is de prijsvorming onzeker.
In mindere mate verkeert de witvleessector in onzekerheid over de gevolgen van 1 juli. Immers, de hele kalfsvleesmarkt zal zich opnieuw gaan zetten. Gezien het grote aanbod aan blanke kalveren en de slechte stemming is de prijsdaling nog niet ten einde.

Prognose

Dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.