Rundveehouderij

Achtergrond

Psychologische oorlogsvoering

Boeren die leveren willen trekken naar de geblokkeerde fabriek. Dan grijpt Berlijn in. De stakers blijven ontgoocheld achter.

Ook hier in Duitsland lopen de spanningen tussen groepen boeren hoog op. Vanochtend trok een groep boze boeren naar de melkfabriek Milch Union Hocheifel (MUH). Dit keer waren het boeren die melk willen leveren. Ze wilden de confrontatie aangaan met de boeren die de fabriek blokkeerden.

Het kwam gelukkig niet verder dan tot felle discussies, scheldpartijen en beledigingen, alles in een steeds zwaarder dialect, het eifelplatt. Eifelplatt is, net als het fries voor Nederlanders, onverstaanbaar voor mensen die hoogduits spreken. Het lijkt op het luxemburgs.

Berlijn grijpt in

De oorzaak van de onenigheid tussen de twee groepen boeren werd rond half twee vanmiddag (voorlopig) weggenomen door een melding uit Berlijn. Met onmiddellijke ingang moeten alle bezettingen in geheel Duitsland worden opgeheven. De groep melk leverende boeren is kort daarop opgelucht naar huis vertrokken. De stakende boeren heftig discussiërend achterlatend.

Er werd geroepen dat het Milch Industrie Verband (MIV) met de boeren speelt en aan psychokrieg doet, psychologische oorlogsvoering.
De boeren waren ontgoocheld, dat was van de gezichten te lezen. Kurt Kootz, woordvoerder van de BDM Rheinland-Pfalz, probeerde de gemoederen te bedaren. Op de gezichten zag je dat hoop werd afgewisseld met verbittering.

"Er zal opnieuw worden onderhandeld" werd er gezegd. "Als de uitkomst niet positief is dan komen we terug!!!!" Zoveel vechtlust en dat ondanks de psychologische oorlogsvoering vanuit Berlijn. Want dat is het, net als in Nederland. Maar de vechtlust blijft. Bij het vertrekken van de stakende boeren vertrokken, waren ze eensgezind. De melkleverstop gaat verder, ohne Ende.

Foto: Monique Vos

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.