Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Melkacties gestopt wegens het EK

De leveringsstop is afgeblazen, maar de strijdlust is nog groot in Duitsland. Dat bleek maar weer tijdens een BDM-familiedag in Bitburg waar BDM voorzitter Romuald Schaber sprak.

Zondag ben ik bij een familiedag van het Bundesverband Deutsche Milchviehhalter (BDM) in de omgeving van Bitburg (D.) geweest. Er was een enorme toeloop van boeren. We moesten onze auto meer dan een kilometer verderop in een weiland parkeren.
Het was geen wonder dat het zo druk was want Romuald Schaber zou een toespraak houden.
Romuald Schaber is de voorzitter van de European Milk Board (EMB) en tevens voorzitter van de BDM.

Ik was erg benieuwd naar deze man die veel boeren inspireert. Romuald heeft echt zo'n gemoedelijke, Beierse uitstraling. Ik ben aan hem voorgesteld en ik was meteen onder de indruk van zijn warme hartelijkheid. Deze man kijkt je recht in de ogen aan. Maar vergis je niet: ondanks zijn vriendelijke uitstraling kan hij spijkerhard onderhandelen. Dat heeft hij wel bewezen tijdens de onderhandelingen in Berlijn van bijna twee weken geleden.

Toen hij begon te spreken was het muisstil. Romuald begon zijn toespraak met een groot compliment aan de boeren: "Jullie zijn bij elkaar gebleven, Jullie hebben moed laten zien en daarvoor verdienen jullie het hoogste respekt".

Hij gaf tijdens de toespraak een uitleg waarom de boeren vanuit Berlijn de oproep kregen om de blokkades op te heffen. Misschien was het beter geweest om de stakingen nog een paar dagen aan te houden maar Aldi en de andere grootgrutters hadden toegezegd om tot onderhandelen over te gaan.
Er waren nog meer redenen. De Europese Kampioenschappen, onder andere. Die heeft de afgelopen dagen alle aandacht in het nieuws opgeëist.

De melkfabrieken berweerden tijdens de onderhandelingen dat ze maar 30% minder melk hebben opgehaald. Echter, ze hebben de grote fout gemaakt om te tonen hoeveel schade die ze hierdoor opliepen. Als je deze bedragen omrekent dan kom je uit op een vermindering met 60%. En dat komt precies overeen met wat door de stakende boeren NIET is geleverd.

Schaber vroeg de boeren die teveel melk leveren zich te houden aan het quotum. Er zijn boeren die zelfs 20% over hun toegestane quotum leveren en dat zonder boete uitbetaald krijgen. Dit veroorzaakt wel een melkoverschot dat direct leidt tot prijsdalingen van de melk. Wie boven zijn quotum levert, denkt meer winst te hebben maar het resulteert in een groter verlies.

De burgers zijn bereid een hogere prijs te betalen voor melk en andere zuivelproducten als deze verhogingen direct naar de melkveehouders gaan. Als de grootgrossierders zich daar niet aan houden dan beginnen we de leverstop weer van voren af aan. We laten ons vanaf nu niet meer kisten!

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    watchman

    Beste melkveehouders,
    we weten allemaal dat Aldi de grootste boosdoener is in het hele verhaal; dus ga daar bij een volgende actie de schappen leeghalen en zorg ervoor dat Aldi NIET bevoorraad kan worden met zuivelprodukten. Aldi wil geen faire prijs betalen, nou dan krijgen ze toch geen zuivelprodukten meer! Zo simpel is het in west-europa. gebruik jullie boerenslimheid en creativiteit bij een volgende actie en laat Aldi maar eens voelen wie de baas is.....
    en ben nou eens een keer solidair, nederlandse veehouders!

Of registreer je om te kunnen reageren.