Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Kunnen actie-boeren straks wel voetbal kijken?

Stel dat ze bij de tv actie voeren en tijdens het EK-voetbal het scherm op zwart zetten. Zouden DDB-boeren dat begrijpen?

Acties treffen vrijwel altijd iemand en meestal de verkeerden. Neem nu de stakende buschauffeurs. Daardoor zijn met name oudjes de klos. Ook jongeren zonder rijbewijs moeten maar zien hoe ze op school komen. De FNV wijst naar de werkgevers van de chauffeurs. Het is hún schuld, want zíj gaan niet in op de eisen van de chauffeurs.

Een paar jaar terug waren er stakende vrachtwagenchauffeurs die overal in Europa snelwegen blokkeerden. De boel stond muurvast. Vlees bedierf in de wagens, fruit begon te rotten, levend vee had niet te eten en te drinken, chauffeurs en andere bestuurden gebruikten de berm als toilet. Ze moesten toch iets.

Nu zijn er de melkboeren. Zij vechten als leeuwen voor een hogere melkprijs, maar benadelen met de fabrieksblokkades boeren die niet mee willen doen. Die lieten ook melk weglopen, maar dat had niks met de actie te maken.

Dat is nogal lullig. Hoe zouden de blokkerende boeren het vinden als zij ergens buiten hun schuld om de dupe van zouden zijn? Als leraren zouden staken en hun kinderen niet naar school kunnen? Of als ze bij de tv gaan staken zodat boeren straks het voetbal-EK niet kunnen zien?

Een hogere prijs willen is begrijpelijk. Maar op deze manier ontstaat er alleen maar tweespalt in de landbouw.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  De zuivel industrie zorgt voor tweespalt. Die stoken domme melkveehouders op om de staking te breken. De meesten die dat deden hebben zelf een bij baantje die meer opbrengt dan het eigen bedrijf. Als dit bijbaantje weg is dan verdienen ze helemaal niets meer. Die mensen zorgen ook voor de inkomsten kant. Wij willen dat ook maar dan wel op een eerlijke manier. Wij willen een faire melkprijs. Die mensen die dat niet willen die hebben op een andere manier extra inkomsten die afhangen van het doorlopen van de melkfabriek of de lto. Kijk naar Jan van Weperen. Hij kon zijn bedrijf ontwikkellen omdat hij leuke baantjes had. Maar als je daar de kostprijs gaat bekijken dan zit er omgerekend naar de liters van een gezins bedrijf echt niet zo riant inkomen. Dit is bluf poker. Zij verliezen het op de lange termijn. Dit is ook bij de NCB gebeurt en dit gebeurt ook bij friesland en campina. Op een dag kan de zlto niet iedereen meer reden die een te slecht beleid hebben.

 • no-profile-image

  Arie

  We moeten een voorbeeld nemen aan onze duitse college en zorgen dat we met 1 stem praten en aktie voeren voor een hogere melkprijs en niet dat een voorman van de L T O op de bres gaat om de aktie te breken.
  Maar helaas de top van de L.t.o. zit in besturen van melkcooperaties en worden er door betaald dus wiens brood men eet diens woord men spreekt!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Jan Tjalma

  De zuivelindustrie heeft het heel slim gespeeld door te zeggen dat ze geen melk meer kunnen ophalen. Daarmee hebben ze de boeren tegen elkaar opgezet zonder dat het nodig was. De spotmarkt deed bijvoorbeeld zaterdag nog 45 eurocent, daar had de melk die niet naar hun eigen vestigingen kon zo aan geleverd kunnen worden. Verder waren hoofdzakelijk vestigingen in Friesland bezet terwijl andere vestigingen in Nederland gewoon open waren en waar volgens insiders de drukte niet anders was als normaal. Vanuit FF was er dus opzet in het spel om boeren tegen elkaar op te zetten door te stellen dat de melk niet geleverd kon worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.