Rundveehouderij

Achtergrond

Hooien!

In de hele vallei ronken de trekkers nu het enkele dagen droog is. Op elk perceel is iemand aan het maaien, schudden of wiersen. Iedereen is aan het hooien!

Uiteraard komt er na al die regen ook weer een moment dat het opdroogt. Iedereen keek er naar uit en volgde de weersberichten op de voet. Als dan eindelijk een aantal dagen warm en droog weer is voorspeld, komt het erop aan. De maaimachines worden achter de trekker gehangen en de schudders uit de schuur getrokken. Klaar voor het werk. De eerste droge dag begint voor de meeste boeren al heel vroeg.

Het gras staat overal meer dan een meter hoog, maar desondanks wordt er korte metten gemaakt met het wuivende gewas. Vanuit de vallei klinkt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat het geluid van tractoren en machines. Als het gras gemaaid en geschud is, wordt er terloops nog wat kunstmest tussen het mais gestrooid. Het is allemaal zó extensief in deze regio. Al die kleine weilandjes….en iedereen is er ontzettend druk mee.

Onze buren, die een stukje hoger wonen dan wij moeten iets meer geduld hebben. Hun grasland is behoorlijk steil en de grond moet eerst goed droog zijn voor zij er zonder gevaar op kunnen rijden. Zo komt het dat ze na twee warme dagen ’s avonds toch nog een start maken met het maaien. Lastig lijkt me dat: iedereen volop in de weer en dan moeten wachten tot je zelf aan de slag kan. Zij zijn het op deze manier gewend en hopen dat het mooie weer nog even langer aanhoudt.

Volgens de voorspellingen blijft het warm, maar over drie dagen kan het gaan regenen. Echtgenoot zal vast en zeker nog wat uurtjes op de trekker zitten om de buren vooruit te helpen. De drukte en het harde werken van iedereen zorgt voor een prettige sfeer. Overal hangt de geur van kruidig, gedroogd gras. Hoera! Het is zomer in Frans Baskenland.

Foto's: Alinda van Dijk

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.