Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Franse rust bedrieglijk

In Nederland gaan melkveehouders boos de straat op. In Frankrijk nog niet. Maar dat kan wel eens snel veranderen.

Terwijl in Duitsland, Belgie en Nederland de melkveehouders de straat op gaan en een leveringsboycot proberen te organiseren, is het rustig in Frankrijk. Dat zou je wel anders verwachten, want de Franse boeren zijn niet te beroerd om de barricaden op te gaan als het slecht met ze gaat. Een beproefd aktiemiddel is het gijzelen van RMOs. Zodra hij het erf oprijdt wordt ie met een paar trekkers vastgezet en in een paar uur tijd komt er geen drup melk meer bij de fabriek. Als het nodig is, worden de supermarkten met een bezoekje vereerd en in een mum van tijd ligt de inhoud van de schappen op straat. Allemaal ideetjes voor de actievoerende collegas.

Nationale prijsaanbeveling

Moeten we dan concluderen dat het goed gaat met de melkprijs en Frankrijk? Ja en nee. Sinds jaren is er hier een systeem waarbij per kwartaal over de melkprijs wordt onderhandeld tussen de melkveehouders (FNPL), de coöperatieve en de particuliere zuivelindustrie. Uit die onderhandelingen komt een nationale aanbeveling, die door de regio's wel of niet kan worden overgenomen. Alle zuivelfabrieken binnen een regio betalen dezelfde prijs uit.

Dat ging goed zolang er een stijgende lijn in de melkprijs zat. Toen de melkprijs ging dalen, eind jaren negentig, kon er geen akkoord meer gevonden worden en moest men op zoek naar een ander systeem.

Voortaan werd de melkprijs 'objectief' vast gesteld aan de hand van een prijsindex. Die index is opgebouwd uit drie delen: de prijs voor boter en poeder; de kaasprijs in Frankrijk en in het buitenland, en de verhouding tussen de melkprijs in Duitsland en Frankrijk. Stijgt de optelsom van deze drie elementen, dan stijgt onze melkprijs. Daalt ie, dan gaat onze melkprijs ook naar beneden. In kleine stapjes is het gewicht van de Duitse melkprijs voor onze melkprijs steeds meer gaan wegen. Wat er nu in Duitsland gaande is heeft ook voor ons gevolgen.

10 procent boven quotum

Omdat de aanbevelingen voor het komende kwartaal gebaseerd zijn op de prijs van het afgelopen kwartaal, zit er een vertraging in van een halfjaar. Daar zit hem nou net de kneep. Onze melkprijs ging pas in januari met 10 cent omhoog en ook voor het lopende kwartaal hebben we een verhoging van 7 cent. Dat is een gevolg van de goede prijzen in 2007. Franse melkveehouders klagen dus nog niet. Er is ons voorgerekend dat de gemiddelde melkprijs voor 2008 op ongeveer 35 cent uit zal komen. Tel daarbij op dat we waarschijnlijk 10 procent boven ons quotum mogen melken, en de rust in Frankrijk is verklaard.

Prijsafspraken

Maar dat kan gauw veranderen. De zuivelindustrie wil af van dit systeem, omdat ze niet snel genoeg op de markt kan reageren. Heel toevallig kwam de Franse mededingingsautoriteit vorige week met de mededeling dat een nationale vaststelling van de melkprijs naar prijsafspraken ruikt en daarom illegaal is. Voor het derde kwartaal dus geen aanbeveling. Daar hebben ze wel tien jaar de tijd voor gehad om tot die conclusie te komen en nu het de industrie goed uitkomt komen ze met hun conclusie. Ik geloof niet in toeval. Misschien staan wij binnenkort ook op de barricaden!

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Janneke van de Wal

    Hallo Halbe,
    Bedankt voor deze uitleg. Het Franse systeem is ons nu helemaal duidelijk.
    De tips kunnen wij misschien ook nog goed gebruiken! Succes daar!

Of registreer je om te kunnen reageren.