Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Eindelijk enten!

Na lang wachten zijn de vaccins tegen blauwtong dan eindelijk gekomen, we hebben direct laten enten. Ondanks meer frisse lucht in de stal zijn er toch knutten, ik zag ze voor het eerst.

Gisteren heeft onze vee-arts René von der Lahr onze 121 koeien en kalfjes gevaccineerd met Bluevac-8 vaccin van CZ-Veterinaria. Als je erop zit te wachten dan duurt het best lang voordat het vaccin er eindelijk is. René vertelde me dat zijn collega's in Noord-Duitsland veel eerder de aangevraagde vaccinaties binnen hebben gekregen, en in de hoeveelheid die ze hebben aangevraagd.

In Rheinland-Pfalz is dat wel anders. Daar krijgen de dierenartsen mondjesmaat vaccins uitgedeeld, vertelde hij. En dat, terwijl er in Noord-Duitsland lang niet zoveel problemen zijn met Blauwtong als hier in de omgeving.

Veel weerstand tegen vaccineren

Wij zijn de eerste boer die bij hem de vaccinatie hebben aangevraagd, waar hij komt vaccineren. Het probleem is, vertelde René, dat hij ook moet zorgen dat hij genoeg vaccin overhoudt voor de herhaalvaccinatie over drie weken. René heeft dus bij een aantal boeren (nog) ‘nee’ moeten verkopen.

Ondanks de vaccinatieplicht in Duitsland is er een groot aantal boeren die de koeien niet wil laten inenten. Er zijn teveel vragen over de bijwerkingen van het vaccin, vragen die nog niet echt beantwoord kunnen worden. Ook vinden veel boeren het inenten nonsens omdat de eerder besmette koeien antilichamen hebben aangemaakt.

Meer frisse lucht, toch knutten

Wij hebben vorige week de bovenkant van de zijwanden aan beide kanten uit de stal gehaald. Daarmee brengen we meer frisse lucht bij de dieren. Boeren met een oudere stal zoals die van ons hebben namelijk veel meer last van blauwtong, waarschijnlijk door een minder goed stalklimaat.

René wees me op een hoopje voer in de hoek van de stal dat nog van de dag ervoor was. Het was die ochtend weggeveegd om plaats te maken voor nieuw kuilgras. "Wil je de boosdoeners zien? Kijk dan maar eens."
Tot mijn grote verbazing zag ik een wolk heel kleine knutjes omhoogkomen. Bij het nieuwe kuilgras was geen knut te zien. Henk, die net zo verbaasd was, heeft zo snel mogelijk het oude kuilvoer weggehaald.

De ventilatie is nu goed in de stal en dan toch die knutten? Het was gisteren wel een behoorlijk warme dag, misschien ligt het daaraan. Maar toch is het verbijsterend hoe snel die vliegjes daar gekomen zijn. En waar ze vandaan komen, Joost mag het weten. We zitten bovenop een berg waar altijd wind is en er is in de buurt geen stilstaand water te vinden.

Foto's: Monique Vos

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    rinet baar

    Hallo Monique, wij hebben 2 weken geleden al kunnen vaccineren tegen blauwtong. Alhoewel wij hier in Noord-Nederland in een tot nu toe onbesmet gebied zitten. Wat mij erg verbaasd is de enorme aversie tegen het enten. Als je leest wat voor ellende ongeboren kalveren er door kunnen oplopen: dat risico willen wij helemaal niet lopen. Verder altijd erg leuk om je blogs te lezen. Succes met jullie bezigheden in Rh-Palz!

Of registreer je om te kunnen reageren.