Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Een vrouwenneus ruikt onraad

Voor boerinnen is het soms vervelend dat ze alles zo goed ruiken. Maar het kan ook handig zijn bij de bedrijfsvoering.

‘Vrouwen zijn drie keer zo gevoelig voor berengeur als mannen’. Dat zegt iemand van Vion deze week in Boerderij. Ik denk dat hij gelijk heeft. Sterker nog, ik denk dat vrouwen vergeleken bij mannen álles beter ruiken. Dat is niet altijd een pretje.

Bij de geur van hooi of bloeiende rozen, is het niet erg. Maar bij berengeur wel en bij zweet en klamme sokken ook. Maar ja, wat doe je eraan? Je kunt moeilijk een heel boerenbedrijf met deodorant gaan bewerken en wat de één vindt stinken, vindt de ander wel meevallen.
Zo ken ik een stel waar de vrouw misselijk wordt van de lucht van kuilvoer. Ze wil dat haar man zich doucht voor hij binnenkomt. Maar hij vindt dat onzin, want zelf ruikt hij het niet.

Ik ken ook gezinnen waar de man na een hele dag mestrijden ’s avonds doodleuk bij zijn vrouw in bed kruipt. Mits ze al slaapt natuurlijk. Anders is hij de klos en moet hij zich eerst boenen. Daar heeft hij geen zin in want hij is al zo moe.

Maar ik ben ook eens ergens geweest waar de vrouw kon ruiken of een dier iets mankeerde. Slepende melkziekte? Hij rook niks, zij wel. Een kalf met diarree? Ze rook het al bij de deur, hij pas als hij er bovenop stond. Rotte aardappelen in de opslag? Zij had het meteen door, hij pas veel later.

Die scherpe neus is voor vrouwen misschien niet altijd even prettig, maar voor het bedrijf kan het een heel nuttig instrument zijn.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lijntje Moons

  Vrouwen hebben niet alleen een betere neus als mannen, ze hebben ook een soort antenne, pikken signalen zoals b.v. 2e agenda's van bestuurleden op.
  Ze hebben een andere blik op de vaak veel te gekleurde berichtgeving in de vakbladen, prikken daar feilloos doorheen en ze zien ook zonder bril de onzichtbare andere pet die sommige 'voorlopers' dragen om sneller bij hun eigen doel te komen....
  Vrouwen hebben oor voor verhalen die niet kunnen kloppen maar zó gebracht worden dat je het haast moet geloven terwijl je heus wel beter weet....
  Ach uiteindelijk zijn vrouwen best wel nuttig, niet alleen achter het aanrecht en bij de waslijn.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Ah, een prachtige Lofzang op de Boerin, Salomo had het niet beter gekund. Alle lof ook voor mijn moeder, een vrouw die een super fingerspitzengefühl heeft wat betreft kalveren afmesten. Maar of vrouwen zoveel gevoel voor dubbele agenda's en mooie verhaaltjes? Ik heb andere ervaringen daarmee.. Maar dat voor iedereen verschillen. Weetje, heel soms heb ik wel eens het gevoel dat vrouwen bijna normale mensen zijn.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Margreet, Ik heb zitten SCHATERLACHEN toen ik dit stukje las. Wat herkenbaar! Manlief kwam inderdaad vanochtend omgeven door een "frisse" silogeur binnenbanjeren en stak tijdens het ontbijt zijn poezelige voeten onder de tafel door, tegen mijn stoel aan. Ik was heerlijk aan het eten maar dat duurde niet lang. Er kwam langzaam een gruwelijke stank naar boven zweven; opeens smaakte mijn broodje met verse aardbeien niet meer. Hij zat met een brede grijns mijn gescheld aan te horen "IK heb er geen last van" gnuifde hij nog en kon nog net bukken om een lepel te ontwijken die zijn kant opvloog.

  Maar ook mannen kunnen heel goed ruiken, zoals bijvoorbeeld mijn vader. Die kan ergen binnenkomen, begint te snuiven, en zegt dan "je hebt hier muizen". Dat ruik ik echt niet hoor maar ik weet door ondervinding dat, als hij het zegt, het inderdaad zo is. Hij heeft er echt een NEUS voor.

 • no-profile-image

  jp

  hoi margreet , jij weet niet wat mannen neuzen allemaal kunnen reuken , meer dan je denkt hihihihi

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Zoveel meer je in de stront roert zoveel meer het gaat stinken. Je ruikt het zelf dan niet meer maar anderen des te beter.
  Zo werkt het commetaar van Margreet op mannen ook.
  Het wordt tijd dat ze een keer tussen echte mannen (lees agrarisch nederland) gaat begeven, met een schone neus en een goede bril.

 • no-profile-image

  goede boer

  Een vrouwenneus mag dan onraad ruiken, een mannenneus doet dat ook wel eens. Als man vaak genoeg in een een dameskapsalon geweest. Jeminee, welk een lucht hangt daar. Bah bah bah. Het luchtjesmengsel afkomstig van haarlak, permanent, shampoo e.d. doet meteen m`n keel dichtknijpen. Je kunt als man dan beter een uur in een goed geventileerde varkensstal rondlopen, dan een minuut in een (slecht geventileerde) dameskapsalon. Het is maar net, voor zowel vrouw als man, welk luchtje als storend of niet storend wordt ervaren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.