Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Een dagje paardenrace

De Ieren houden van rundvee, maar paarden staan nog een treetje hoger op de ladder!

In Ierland worden paarden beschouwd als echt edele dieren. Paardenraces zijn hier razend populair. Vorige maand was er een paardenrace bij mij in de buurt georganiseerd. Geen grote belangrijke race, maar de sfeer was er: de volbloeden rondstappend voor de race, zodat iedereen zijn keus kon maken, het wedden, de kleine jockeys, het parcours van een mile met heggetjes als hindernissen, het publiek dat druk was met wedden, drinken, praten, lachen…

Ook ik ben aan het wedden verslaafd geraakt: ik had €5 ingezet op een paard dat later de race bleek te winnen! Heb ik dus €25 gewonnen!

Maar na een dagje races moet er toch weer gewerkt worden. De lentedrukte begint gelukkig af te nemen. De meeste kalveren zijn geboren en lopen lekker in de wei. De boeren zijn momenteel druk met maaien, waardoor wij ook minder worden gebeld.

Excentriek

Op een avond wordt mijn baas gebeld door een van onze wat excentriekere boeren: een klein mannetje, in de 60, die zo’n 20 vleeskoeien met kalveren heeft. Een van zijn vaarzen is aan het kalven. Mijn baas zegt hem dat ik naar hem toe kom. ‘A woman?!’, is zijn reactie. Ja, hij zal het met een vrouwelijke dierenarts moeten stellen.

Op zijn bedrijfje aangekomen, zie ik een tonronde Charolais-vaars met krullerige vacht en veel te nauw: keizersnede!
De voorzieningen zijn daar niet al te best. Er is wel een buurman om te helpen. Terwijl het boertje water gaat opwarmen, zetten de buurman en ik de vaars vast in een hokje. Gelukkig is het beest erg mak.

Paniek

Alles gaat goed totdat ik het kalf eruit moet halen: het ligt van me af gedraaid en ik krijg het niet een-twee-drie uit de vaars. De boer raakt helemaal in paniek: ‘She can’t get the calf out’, blijft hij maar roepen. En: ‘O my God, the guts are falling out of her!’ Dat is ook zo, er komen wat darmen uit de vaars, maar dat is niet zo erg. Vooral omdat de boer geen vertrouwen in me heeft, ben ik vastbesloten om het kalf eruit te krijgen. En het lukt! Een mooi, gezond stierkalf. De rest van de keizersnede verloopt ook goed.

Dikke vrienden

Twee weken later ben ik weer bij dezelfde boer. En raadt eens? We zijn dikke vrienden geworden! Hij was zo bang voor de keizersnede en dacht dat het me niet zou lukken. Maar hij geeft toe dat ik goed werk heb geleverd. We kijken naar de krullerige vaars met de hechtingen er nog in, en over het erf huppelt haar kalf.

Foto

Hanneke Mertens

Eén reactie

  • no-profile-image

    josien kapma

    Girrrrl Powerrrr! leuk verhaal

Of registreer je om te kunnen reageren.