Rundveehouderij

Achtergrond

EU-27 veestapel groeit met 0,3 %

In de EU-27 is de rundveestapel gegroeid. De melkveestapel kromp, behalve in Nederland.

De veestapel in de EU-27 is vorig jaar iets groter geworden en nam met 0,3 % toe. Vorig jaar kwam er veel fokvee bij. Vooral de groeiende veestapels in Litouwen (plus 59,9 %), Estland (45,8 %) en Nederland (23,6 %) springen in het oog. In Nederland werd de stijging veroorzaakt door een kleinere melkkoeienstapel en een groeiende import van nuka’s bestemd voor de vleesmesterij.

Het aantal melkkoeien en runderen van één tot twee jaar oud nam in Europa respectievelijk met 0,7 en 4,7 % af. Nederland is een uitzondering en noteerde in 2007 een plus van 4,0 %. Ook in Letland (5,7 %) en Slovenië (5,6 %) kwamen er meer melkkoeien en jonge runderen bij. Koopmelk werd daar duurder.

Minder kalfsvleesproductie

De rund- en kalfsvleesproductie nam tussen 2006 en 2007 met 0,6 % toe. Die stijging komt volledig voor rekening van het rundvlees (plus 1,1 %). Er werd namelijk aanzienlijk minder kalfsvlees (6,1 %) geproduceerd, met hogere prijzen als gevolg.
Het aantal slachtkoeien en –stieren ging in de EU-27 juist naar beneden: -1,6 %. Voor de tien nieuwe EU-lidstaten lag dat anders. Zij slachtten 3,5 % meer vee ten opzichte van het jaar ervoor. Dit heeft er vooral mee te maken dat er in die landen veel meer kalveren werden geslacht (plus 32,6 %).
Dat er minder slachtvee in de EU-27 werd geslacht, werd echter ruimschoots gecompenseerd door een stijging in het gemiddelde karkasgewicht. De rundvleesproductie zal dit jaar verder stijgen en in het voorjaar van 2009 gematigd dalen. Dit jaar gaan de prijzen in Europa dus nog omlaag.

Kentering in Rusland

Rusland is verreweg de belangrijkste afzetmarkt voor EU-rundvlees en levende dieren. Meer dan een derde van de export gaat daar naartoe. Toch is er een duidelijke kentering door blauwtong. In 2007 werd namelijk bijna de helft minder naar Rusland geëxporteerd.
Voor de EU-27 bleef Brazilië in 2007 het belangrijkste importland voor rundvlees en levende dieren. Bijna eenderde van de import kwam daar vorig jaar vandaan. Argentinië (17,2 %) en Uruguay (7,2 %) volgen op gepaste afstand.
De rundvleesprijzen gingen in de eerste helft van 2007 naar beneden. Daarna werd een stijgende lijn ingezet. Dit jaar liggen de prijzen nog steeds hoog. De oorzaak is een kleinere aanvoer van vee uit Brazilië en Argentinië.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.