Rundveehouderij

Achtergrond

Zo laad je een verticaalmenger

Tips en adviezen voor het laden van voermengwagens

In de mengkuip van een verticaalmenger

> Laad eerst volumineuze producten als hooi, stro of droog gras. Daarna volgen kuilgras, zware/natte bijproducten (bostel of bietenpulp), fijne bijproducten (mineralen, krachtvoer, krijt) en tot slot snijmaïs.
> Gebruik contramessen als lang, structuurrijk gras, hooi of stro wordt gemengd. Laad die producten als eerste. Laad erg lange (vaak ook droge) grasproducten in kleine porties (1 à 1,5 kuub) en voorkom zo dat grote brokken of balen boven op een vijzel blijven hangen.
> Voorkom ‘overkoken’ door een bak maïs door het lange gras te mengen. Verlaag eventueel ook het aftakastoerental.
> Laad energierijke bijproducten nooit als eerste. De kans op een perfecte homogene menging is dan klein.
> Stop met mengen nadat de laatste bak is geladen. Doorgaans is het mengsel dan al voor 80 procent klaar. Tijdens het lossen mengt de rest tot 100 procent. Klik hier om het totale artikel met laadadviezen te lezen. Zo laad een horizontaalmenger.

Laad erg lange (gras)producten in kleine porties van 1 à 1,5 kuub met een kuilhapper. Dat voorkomt ongemengde voerproppen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.