Rundveehouderij

Achtergrond

Voermengwagen met twee vijzels morst minder

Verticaalmengers met een dubbele vijzel verwerken droge ronde balen sneller en morsen minder.

De demo bevestigt dat verticaalmengers tijdens lossen een minder constante voerstroom hebben dan horizontaalmengers.

Dat blijkt uit een vergelijking van voermengwagens door plattelandsjongerenvereniging Jong Gelre in Eibergen (Gld.) in samenwerking met DLV. In totaal werden negen wagens vergeleken: zes verticaalmengers, twee horizontaalmengers en een haspelmenger.
Elke voermengwagen moest een mengsel laden in eenzelfde verhouding dat bestond uit stro, een vrij droge (60 procent droge stof) ronde baal, kuilgras (35-40 procent droge stof), snijmaïs en aardappelsnippers. De leveranciers bepaalden zelf de laadvolgorde van de ingrediënten, de maximale beladingsgraad en de mengtijd.
De gemeten mengtijden varieerden van 10 tot 17 minuten (zie tabel). Bij deze mengtijd gaven alle machines een goed mengresultaat, uitgezonderd de Kuhn-tweevijzelverticaalmenger, waarvan het mengsel onvoldoende homogeen was. Als die wagen een paar minuten langer had gemengd was het eindresultaat goed geweest, aldus DLV.

Voer over de rand

Mechanisatiespecialist Herman Krebbers van DLV concludeert dat verticaalmengers met één vijzel tijdens het laden sneller voer over de rand morsen dan verticaalmengers met twee vijzels. Met name de Schuitemaker doet dat met een droog rantsoen zoals in Eibergen het geval was. Maar ook bij de Kuhn-horizontaalmenger en de Keenan-haspelmenger kwam dat voor. In alle gevallen is het erg droge kuilvoer de oorzaak.
Het blijkt dat bij een droog rantsoen de vuistregel van 6 à 7 koeien per kuub wageninhoud bij een verticaalmenger niet altijd opgaat. Krebbers: „Koop daarom niet te klein.”
Krebbers schrijft de betere verwerking van een droog rantsoen door tweevijzelwagens toe aan de lagere en langere kuip, waarin naast een verticale ook een horizontale vermenging optreedt. Het voordeel van een betere vermenging geldt voor alle soorten rantsoenen.

Ondanks de grote kuip (14 m3) laadde de Keenan slechts 1.750 kilo.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.