Rundveehouderij

Achtergrond

Voermengwagen Onderhoud

Adviesen en tips voor onderhoud voermengwagens.

Heldere schema's ontbreken

Onderhoud bij voermengwagens is belangrijk, omdat deze machines meestal het jaarrond ingezet worden. Periodiek onderhoud mag dus niet gehinderd worden door obstakels.
Maar die zijn er wel. Zo zijn er mengers met belangrijke vetnippels weggestopt onder een kap die alleen met gereedschap open kan. of hetzelfde voor lagers van kruisstukken die verborgen zitten achter rubber flappen.
Het aantal vetnippels per machine valt met gemiddeld tien stuks wel mee. Een voermengwagen heeft er met 16 veel en vooral veel onder de wagen. Bij alle machines ontbreekt een goed en helder smeerschema op de wagen. Daarbij zijn lang niet alle vetnippels met een duidelijke sticker aangeduid. Gebruikers moeten nog altijd een handleiding erbij halen om smeerplaatsen en -interval op te zoeken.
Ook missen de meeste een duidelijke, bondige gebruikershandleiding. Een perfecte handleiding zat er niet bij, die van een enkeling komt er heel dichtbij. Die handleiding is goed ingebonden, heeft een stevige plastic omslag, veel duidelijke foto’s en een smeerschema met een duidelijke overzichtstabel. Sommige fabrikanten verstoppen het onderhoud in vage tabellen of in de tekst. Een duidelijke opgave van het aantal vetnippels ontbreekt soms.
De oliecontrole van de aandrijfkasten van de vijzels is erg belangrijk en moet probleemloos verlopen. enkele mengers hebben hier de beste voorziening: heldere, doorzichtige oliepotten met een duidelijke markering van het minimum- en maximum-olieniveau.
De belangrijkste slijtdelen van een verticaalmenger zijn de messen aan de vijzels. Een mes kost met E95 het meest bij de ene, en met E46 het minst bij een andere. De rest zit rond de E80.
Heel soms heeft een merk een standaard aanwezige smeerpomp. Smeren wordt zo niet vergeten.

Zo moet het: oliebusjes met duidelijke indicator.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.