Rundveehouderij

Achtergrond

Voermengwagen Mengkwaliteit

Adviesen en tips voor mengkwaliteit voermengwagens.

Elke voermenger mengt goed

Alle voermengwagens maken op het oog een goed, homogeen mengsel. Tijdens mengen is telkens een duidelijk omslagpunt herkenbaar: het voer zakt in en verplaatst zich sneller door de mengkuip, een signaal dat het mengsel klaar is. Sommige voermengwagens mengen vrij agressief. Daar worden kleine, samengeperste voerballetjes aangetroffen: een teken dat te lang mengen kan leiden tot vermoezing. Ook te veel messen aan de vijzels kan de oorzaak zijn, een mesje minder mag best. Bij mengers met relatief korte vijzels duurt het mengen het langst, tot ongeveer 8 minuten.
Om te kijken of deze bestanddelen goed gemengd zijn, is het eiwit- en drogestofpercentage van het geloste mengsel onderzocht. Daaruit blijkt dat bij sommige voermengwagens het ruweiwitgehalte tot 1,9 % op kan lopen. Dat kan een merkbaar productieverschil opleveren.
Voermengwagens met lange vijzels (1,53 meter) met drie windingen en waarbij de vijzel is onder breed is naar boven smaller wordt, mengen een stuk rustiger en staan niet te schudden. Andere mengers hebben gemiddeld een vijzellengte van 1,1 meter met daaraan twee windingen. Soepele banden kunnen ook een oorzaak voor het schudden zijn. Enkele voermengwagens hebben een tapse mengkuip: boven breed, onder smal. Andere hebben nagenoeg rechte kuipwanden.

Tijdens de test beoordeelden de juryleden het mengsel elke paar minuten op de mengkwaliteit.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.