Rundveehouderij

Achtergrond

Voermengwagen Loskwaliteit

Adviesen en tips voor loskwaliteit voermengwagens.

Losband niet altijd beter dan losklep

Bij het lossen van het gemengde voer is belangrijk om te letten op: de gelijkmatigheid van de voerstroom, de lossnelheid en hoeveelheid restvoer die achterblijft. Er kan gelost worden op de hoogste vijzelsnelheid (vertragingskast uitgeschakeld) op 540 aftakastoeren. Pas nadat er nagenoeg geen voer uit de losopening komt, kan de aftakas op 1.000 toeren worden gezet om de mengselrestanten te verwijderen. Sommige voermengwagens lossen bij 540 aftaktoeren op 50 kg na leeg en draaien op 1.000 toeren de wagen schoon leeg. Bij andere voermengwagens blijft tot 275 kilo voer achter in de kuip op 540 aftakastoeren waarbij bij omschakeling naar 1.000 toeren nog tot 25 kg overblijft. Een losklep hoeft niet slechter uit te doseren dan een losbandje bewijzen sommige voermengwagens. Die laten een egale en luchtige voerstroom achter, waarschijnlijk te danken aan een rubberen flap. Het voordeel van een bandje is wel dat het voer dichter bij het voerhek ligt. Bedenk wel dat niet alle trekkers vanuit de cabine kunnen omschakelen naar 1.000 tpm.

Door de aparte rubber flap bij deze voermengwagen lost deze egaal en gedoseerd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.