Rundveehouderij

Achtergrond

Voermenger laden: zo doe je dat

Tips en adviezen voor het laden van voermengwagens

> Gewenningsperiode Neem de tijd bij het omschakelen van traditioneel naar gemengd voeren om te experimenteren met bijvoorbeeld de laadvolgorde, laadhoeveelheid en de manier van bijproducten laden. Ook bij de overstap naar een ander mengsysteem is het goed te experimenteren en advies in te winnen.
> Structuurwaarde kuilgras Bepaal aan de hand van de structuurwaarde van het kuilgras de laadvolgorde. Hoe minder structuur gras bevat, hoe later en dus hoe korter het gras in de mengwagen mag zitten. Zit structuurarm gras te lang in de menger, dan blijft er helemaal niets van de structuur en dus pensprikkeling over.
Over het algemeen geldt de vuistregel dat de structuurwaarde het snelst achteruit gaat bij een freesvoermengwagen, een standaard horizontaalmenger (met liggende vijzels), een horizontaalmenger met molshoopprincipe en een verticaalmenger.De structuurwaarde is het minst gevoelig bij een haspelmenger.
> Groot raakvlak Verstrooi de kleine hoeveelheden energierijke bijproducten, zoals krijt en mineralen, over een zo groot mogelijk gedeelte. De menging verloopt dan beter en sneller.
> Drogestofgehalte Streef naar een totaalmengsel van ongeveer 40 à 45 procent droge stof. In sommige gevallen kan het nuttig zijn om water bij te mengen. Ga na of de mengwagen daarvoor geschikt is. Hoe natter, hoe minder luchtig. Dat verbetert de verteerbaarheid en tevens de ontmenging van droge bijproducten als krachtvoer.
> Blijf bij het werk Loop nooit weg bij het werk, maar blijf aandacht besteden aan het mengsel. Hoe korter de mengtijd, hoe meer structuur in het voer blijft zitten.
> Trekker en menger Stem trekker en mengwagen goed op elkaar af. Heeft een trekker te weinig vermogen, dan biedt een vertragingskast oplossing. Echter, dat verlengt de meng- en lostijd en kost dus meer tijd en brandstof (365 dagen per jaar!).
> Kleine porties Kies niet voor een verticaalmenger als u vaak kleine porties (< 10 koeien) wilt voeren. Met een horizontaalmenger gaat dat doorgaans beter.
> Mengsnelheid Hoe maïsrijker een rantsoen is, hoe sneller een mengsel klaar is.
> Wegen Overweeg een tweede weegdisplay achterop de menger, zodat van alle kanten goed zichtbaar is hoeveel u laadt.

Bij het uithalen en afmeten

> Zet de mengwagen dicht bij de kuil als veel voer wordt gemorst of ‘overkookt’ tijdens het laden. Daarna kunt u het gemorste voer makkelijk tegen de kuil schuiven en opladen. Zo blijft alles netjes.
> Zorg ervoor dat energierijke producten gedoseerd geladen kunnen worden. Neem bijvoorbeeld de tijd op als u krachtvoer uit een vijzel lost of meet de juiste hoeveelheid van tevoren af en stort het tegen de maïskuilwand aan.
> Zorg voor een lange slurf die tot in de wagen komt. Bevestig deze aan een losvijzel. Dat voorkomt onnodig stoffen en is zo minder windgevoelig.
> Maak gebruik van een laadplateau als de mengwagen te hoog is voor de voorlader of shovel waarmee wordt geladen. Andere opties zijn: een hoogkip- of afschuifbak aan de voorlader of shovel. Verreikers hebben doorgaans dat probleem niet.
> Bind baaltouw, baalnet of folie aan de tanden van de grijperbak. Dat blijft eraan hangen als u de baal in de wagen gooit.
> Houd de voorladerbak of shovelbal laag aan de grond tijdens manoeuvreren over het erf. Dat voorkomt onveilige situaties, zoals het omkantelen van de shovel of trekker.

In de mengkuip

In een verticaalmenger
> Laad eerst volumineuze producten als hooi, stro of droog gras. Daarna volgen kuilgras, zware/natte bijproducten (bostel of bietenpulp), fijne bijproducten (mineralen, krachtvoer, krijt) en tot slot snijmaïs.
> Gebruik contramessen als lang, structuurrijk gras, hooi of stro wordt gemengd. Laad die producten als eerste. Laad erg lange (vaak ook droge) grasproducten in kleine porties (1 à 1,5 kuub) en voorkom zo dat grote brokken of balen boven op een vijzel blijven hangen.
> Voorkom ‘overkoken’ door een bak maïs door het lange gras te mengen. Verlaag eventueel ook het aftakastoerental.
> Laad energierijke bijproducten nooit als eerste. De kans op een perfecte homogene menging is dan klein.
> Stop met mengen nadat de laatste bak is geladen. Doorgaans is het mengsel dan al voor 80 procent klaar. Tijdens het lossen mengt de rest tot 100 procent.

In een horizontaalmenger
Houd dezelfde punten aan als bij een verticaalmenger, maar:
> Laad gras met weinig structuur als laatste. Een horizontaalmenger heeft een meer gedwongen mengprincipe, waardoor u vrijer bent in de laadvolgorde.
> Houd er rekening mee dat de minimale mengtijd bij een freesvoermengwagen minimaal de laadtijd bedraagt. Voert u veel structuurgevoelige producten, overweeg dan een niet-zelfladende voermengwagen.

Laad erg lange (gras)producten in kleine porties van 1 à 1,5 kuub met een kuilhapper. Dat voorkomt ongemengde voerproppen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.