Rundveehouderij

Achtergrond

Van Lengerich: V-mix 15 2S

De van Lengerich vraagt weinig vermogen en is makkelijk te onderhouden, de mengtijd duurt lang. De weeginrichting heeft een flinke afwijking.

●●●○ Gebruiksvriendelijkheid Een wagen met veel handige details zoals een tweetoerige (licht en zwaar) steunpoot, automatisch borgende contramespennen en een plexiglazen voorwand in de kuip. Weeginrichting is goed afleesbaar en verloopt niet. De glijbaan onder de losklep steekt ver uit: dus opletten! Klepaanduiding kan duidelijker.
●●○ Mengen Vergeleken met de andere heeft de Van Lengerich een te kleine kuip die ondanks de overloopring, diverse keren morste. Mengen duurde met 8 minuten het langst. Het resultaat is mooi luchtig en heeft geen structuurbeschadiging. Tijdens het mengen is bovenin weinig actie te zien. Ook het verwerken van een baal duurde langer dan bij de andere wagens. Vergeleken met de andere wagens lijkt de voeruitwisseling tussen de twee vijzels minimaal.
●●●○ Lossen Deze wagen laat zien dat een losklep niet onderdoet voor een losbandje. Tijdens lossen een mooie egale, luchtige voerstroom. De wagen gaat na 1.000 aftakastoeren op 2 kilo na schoon leeg.
●●●● Vermogensbehoefte Vraagt met 50 kW aan de aftakas het laagste vermogen bij een volle kuip. Vertragingskast is optie. Aanloopmoment is met 2.100 Nm gemiddeld.
●●●● Onderhoud Handleiding is zoals het hoort: een perfect smeerschema met duidelijke (detail-)foto’s en goed ingebonden. Ook de oliecontrole via de doorzichtige kijkglazen is makkelijk, snel en helder. Goed bereikbare smeerpunten.

Van Lengerich heeft de handigste contramesvertelling die vanzelf borgt.

●●●● Constructie De Van Lengerich is een keurig afgewerkte, solide machine met vierpuntsweging. De hydrauliekslangen zijn netjes weggewerkt. Een pluim voor de losklepconstructie, met een aparte geleiding.
Weegtest De weeginrichting gaf 40 kilo te weinig aan: een afwijking van 3,6 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.