Rundveehouderij

Achtergrond

Tips voor onderhoud aan verticaalmenger

De verticaalmenger is populair. Circa 95 procent van de huidige nieuwmarkt is van dat type. De machine heeft een relatief lange levensduur. Hier tips voor onderhoud en revisie.

De eerste verticaalmengers stammen uit eind 1987 en zijn nu dus bijna 20 jaar oud. Na de introductie eind jaren tachtig nam de verkoop van verticaalmengers een vlucht: het aantal Nederlandse aanbieders ervan steeg naar ruim 20, met een op dit moment geschat verkoopaandeel van ruim 90 procent in de mengwagenmarkt.
De verticaalmenger dankt zijn succes aan het feit dat hij onderhoudsarm is en een relatief lange levensduur heeft. Hierna volgen tips voor onderhoud en revisie van een verticaalmenger. Dat laatste gebeurt vooral bij ingeruilde machines, minder vaak bij machines die op een veehouderijbedrijf blijven. Hoofdreden: verticaalmengers worden vaak ingeruild omdat ze te klein zijn, niet vanwege een slechte technische staat. Koop daarom liever een maatje groter.

Vervang vijzels

- Vervang vijzels als deze te dun zijn geworden. Verticaalmengers slijten niet snel, maar de vijzels zijn doorgaans eerder aan de beurt dan de wand. Als de spoed dunner is dan 1 centimeter, kan verbuiging optreden. Vooral als zware componenten, zoals balen of blokken, op de vijzel vallen. Sommige merken leveren optioneel een vijzel met een 20 millimeter dikke spoed. Ten opzichte van 15 millimeter (standaard) gaat deze vijzel twee keer zo lang mee.
- Reviseer een vijzel door er platen op te lassen. Afhankelijk van de kuipgrootte kost een vijzelrevisie ongeveer €2.000, een compleet nieuwe vijzel kost €2.000 tot €4.000.

Een vijzel die opgeknapt wordt door er platen op te lassen. Opgelapte vijzels zijn zelfs dikker dan nieuwe. Overigens echt een klus voor een smid.

Inlassen van wanddelen

- Las wanddelen in de onderste 1 à 1,5 meter in. De wand van een verticaalmenger slijt namelijk alleen onderaan. Standaard inlasdelen onderin een wand kosten €1.000-2.000 voor een machine met één vijzel. Revisie van wanden gebeurt in Nederland nauwelijks. Zet er eventueel een rvs-wand in. Deze is slijtvaster.

Onderhoud losband

- Smeer de lagers van het losbandje. Afhankelijk van de intensiteit is één à twee keer per 2 weken voldoende. Schuiven in de kuipwand behoeven geen smering.
- Deuk beschadigd staal of blikwerk rondom de bandaandrijving direct uit. Gedeukt plaatwerk kan de puntlassen van de kettingschakels afschaven met een spontane kettingbreuk tot gevolg.
- Span een losketting niet te strak. Je moet de ketting in het midden minstens 5 centimeter op kunnen tillen. Te strak verkort de levensduur fors.

Het losbandje behoeft regelmatig onderhoud. Eén à twee keer per 2 weken smeren is voldoende.Vervang messen in de kuip

- Slijp de messen aan de verticale mengvijzel niet. Dat hoeft ook niet, want in de meeste gevallen zijn die messen zelfslijpend. Slijp ze alleen als ze krom of bot zijn geworden door harde voorwerpen die in de kuip terecht zijn gekomen.
- Vervang messen wanneer de gekartelde inhammen nagenoeg weg zijn. Een ander vervangingspunt is als de messen spontaan krom gaan. Meestal gaan de onderste drie à vier eerst krom. Door slijtage zijn deze zo dun dat ze kracht verliezen.
- Vervang de onderste messen als het lossen of leegmaken slecht gaat of veel te lang duurt. Daarna zal tevens het mengproces sneller en minder zwaar verlopen.

Vervang messen tijdig. 1. te lang gewacht; 2. op tijd; 3. een nieuw mes. Vervang onderste messen eerder.
Check oliepeil in tandwielkasten

- Controleer het oliepeil van de tandwielkasten onder de mengkuip minstens eens per 14 dagen. Maak daartoe de (doorzichtige) controlevaatjes schoon.
- Onderneem direct actie als het oliepeil zakt. Dat is nodig omdat elke tandwielkast doorgaans nokvol zit met olie om de bovenste lagers te smeren. Bij een dalend oliepeil is de kans groot dat de bovenste lagers te weinig gesmeerd worden.
- Ververs de olie in de tandwielkasten jaarlijks. Zelf doen is lastig, meestal is daarvoor speciale vulapparatuur nodig.
- Controleer filterweerstand en oliepeil. Vervang de olie eens per jaar.

Controleer het oliepeil bij een eigen hydraulisch systeem. Doe dat ook tijdig voor de aandrijfkasten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.