Rundveehouderij

Achtergrond

Terugkomers en kalverdiarree

We blijven werken aan het aantal terugkomers. Ineens duikt er wel een nieuw probleem op: diarree bij kalveren.

Nu het rustig is, ben ik vaak maar 1à 2 uur op het bedrijf, meestal ‘s morgens. Een heel verschil met afgelopen zomer, toen ik er wekenlang was van 8 uur ‘s morgens tot 6 uur ‘s avonds. Die tijden komen niet weer. Ik zal er voor zorgen dat de koeien schoon zijn. Het is een melkveebedrijf, niet een uitspoelerij. Het aantal terugkomers moet laag blijven.

Drie van de vier drachtig na eerste inseminatie

Ik heb er alle vertrouwen in dat we toch meer dan 75 procent van de koeien drachtig krijgen van de eerste inseminatie, anders krijg ik (terecht) op mijn donder. Maar als ze de voeding fout gaan doen, zal ik ze op hun donder geven vóór mijn resultaten zichtbaar zijn. Zodat ze gewaarschuwd zijn. Maar ik verwacht dat ze de voeding ook wel tegen het licht blijven houden. Nu er al wat meer melk is, en het gros van de koeien tegen droogstand gaat, hebben ze er ook zelf weer meer plezier in.

Biest: te weinig en te laat

Nu er weer wat kalveren zijn, komt een nieuw probleem opzetten: kalverdiarree. De oorzaak was simpel te achterhalen: de kalveren kregen niet meteen na de geboorte een liter biest. De reden was dat de verschillende nachtbewakers en de kalververzorgers niet van elkaar wisten wat ze deden. Ze zeggen me dat de kalveren nu direct biest krijgen. Dát kan ik moeilijk controleren, maar de diarree is wel duidelijk minder

Vrouwen hard aanpakken is not done

De melksters zijn nog steeds een probleem, en dat is er een dat je moeilijk de baas wordt. Mannen mag je hier overhoop schelden maar met de vrouwen moet je oppassen. Vanuit de cultuur is het verboden om ze hard aan te pakken. Doe je dat wel, dan kun je je problemen op de hals halen met haar familie of zelfs het hele dorp.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.