Rundveehouderij

Achtergrond

Terug van voermengwagen naar doseerwagen

Maatschap Mertens stapt na 14 jaar mengen over op een voerdoseerwagen. Prijsverschil gaf de doorslag.

PROFIEL:

Naam: Mannie Mertens (38). Woonplaats: Kessel (L.). Bedrijf: met broer Marcel 100 koeien, 1.200 vleesvarkens. Quotum 800.000 kilo (4,42 % vet, 3,58 % eiwit).


De 8 kuubs Frasto-voermengwagen met laadfrees was te klein en heeft na 14 jaar zijn beste tijd gehad. Een nieuwe aangeschaft Nee, de broers Mertens be- bestelden ditmaal een voerdoseerwagen. Een nieuwe 13 kuubs Schuitemaker.
Aan deze keuze lagen verschillende redenen ten grondslag. In eerste instantie noemt Mannie Mertens het huidige hoge dieselverbuik (circa 10 liter per dag) en fors hogere trekkervermogen dat nodig zou zijn voor een nieuwe, veel grotere voermengwagen.
Maar doorslaggevend was het prijsverschil tussen een nieuwe voermengwagen en de voerdoseerwagen: zo’n €15.000. „Daar ligt de eerste winst”, zegt Marcel Mertens.
De keus voor de doseerwagen kwam tot stand na overleg met de voeradviseur van DLV. Die wees op het eenvoudige rantsoen: 70 procent gras, 30 procent mais en per koe dagelijks 1 kilo geplette tarwe. Alles van eigen bodem. Andere bijproducten zijn er niet en komen er voorlopig ook niet. Daarmee hebben ze in het verleden genoeg geëxperimenteerd. Krachtvoer krijgen de koeien via de krachtvoercomputer. Ook daarvoor hoeven ze niet extra te mengen.
Kortom: de broers kunnen prima toe met een voerdoseerwagen. Voordat de aankoop definitief was, hebben ze nog 1 week een doseerwagen uitgetest.
De eerste dagen viel het niet mee om alles mooi gemixt voor het voerhek te krijgen. Wat vooral moeite kostte, was het laagsgewijze werken over de hele breedte én lengte van de bak. Maar na wat oefenen en variëren met rij- en bodemkettingsnelheid en na toepassing van een andere laadmethode hadden ze het na een dag of 6 aardig onder de knie.
Gras en maïs kregen ze naar tevredenheid door elkaar gemixt. Zo ook de geplette tarwe. „Het resultaat was niet vergelijkbaar met dat van de mengwagen, maar goed genoeg.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.