Rundveehouderij

Achtergrond

Stro blazen met stroverdeler of met voermengwagen?

Kiezen tussen een voermengwagen met blazer of extra stroverdeler. Wat is de beste keus? Het prijsverschil is gering.

Eerst de machine uitproberen

Tot nu toe leveren alleen de mengwagenfabrikanten Van Lengerich, Strautmann, Trioliet, AGM en Mayer een stroblazer op een verticaalmenger. De gemiddelde meerprijs voor een stroblazer is €7.000 tot €8.000. Een aparte kleine stroverdeler, meestal hangend in de hefinrichting van de trekker, kost €6.500 tot €10.000.
De voermengwagen met blazer heeft als grootste voordeel dat alles met één machine gedaan kan worden, met één trekker kunnen de dagelijkse werkzaamheden worden verricht. Ook kan met deze machine ongesneden stro en hooi worden verwerkt, eventueel moet de mengwagen dan wat langer draaien.
Een groot voordeel t.o.v. handmatig instrooien is dat door een betere verdeling van het stro, tot 30% minder strobalen nodig zijn. Een nadeel t.o.v. handmatig instrooien is dat het korte stro deels door het vee kan worden opgegeten. Een oplossing hiervoor is om te strooien net nadat de dieren vers voer hebben gekregen of 's avonds laat.
Voor een goede stroverdeling is een exacte, constante lage dosering naar de blazer een must. Per machine kan dit fors verschillen. Probeer daarom eerst een machine op het eigen bedrijf en praat met andere gebruikers.
Klik hier voor de volledige reportage

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.