Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Spanning stijgt bij Duitse melkfabriek

Bij de MUH is een konvooi Poolse vrachtwagens met melk aangekomen. De postende boeren hebben de toegang tot het terrein geblokkeerd. De spanning groeit met de minuut.

Vanavond kreeg ik een telefoontje van boeren die posten bij de melkfabriek MUH (Milch Union Hoch Eifel): niemand kan er meer in of uit. Alles is afgesloten. Ik had het mobieltje nog maar net in mijn jaszak gestoken, toen dat weer rinkelde. Het was een andere boer. Hij vertelde me dat de boeren die onderweg waren naar Luxemburg om een fabriek te blokkeren, waren omgedraaid. Het gerucht ging namelijk dat een kolonne vrachtwagens met melk uit Polen onderweg was naar de MUH.

Snel heb ik een andere boerin opgehaald en zijn we gereden naar het 30 kilometer verderop gelegen Pronsveld, waar de MUH-melkfabriek staat. Onderweg werden we links en rechts ingehaald, allemaal verkeer richting de MUH.

Lange file bij de melkfabriek

We waren nauwelijks de weg naar de melkfabriek zelf ingereden toen de file al begon. Een enorm lange karavaan vracht- en melkwagens, van achteren en opzij klemgereden door trekkers.
Op een slakkegangetje konden we verder. Gelukkig vonden we een parkeerplaats vlakbij de ingang van de melkfabriek. Ontelbare trekkers, drie rijen dik, versperden de ingang. Ook alle andere toegangswegen naar de fabriek waren versperd.

Twee medewerksters stonden chagrijnig naar de mensen te kijken. Wat wil je, ze mochten niet naar huis. Een Shell-tankwagen was ook geblokkeerd. De chauffeur daarvan vertelde me dat de boeren hem en zijn vrachtwagen niet lieten gaan, ofschoon hij niets met de melkfabriek van doen had.
Boeren stonden in grote groepen bij elkaar, met veel politie eromheen. Het enige wat ze konden doen was wachten. De leiding van de melkfabriek weigert de boeren te woord te staan, ook het personeel was het verboden met de boeren te praten. Ik heb nog geprobeerd met de portier te praten maar die liet echt geen woord los.

Onderhuidse spanning voelbaar

Er heerste een rustige, gemoedelijke sfeer. Maar onderhuids was de spanning te voelen. De boeren zullen elkaar aflossen, dag en nacht, en niemand laten gaan. Totdat ze van de melkfabriek komen praten. En toe zullen geven aan de eisen van de boeren.

Toen ik op punt stond weg te gaan, zag ik dat vanaf het begin van de karavaan een vrachtwagen werd doorgelaten. De aanhanger had een Belgisch kenteken maar de vrachtwagen zelf kwam uit Polen. De boeren lieten de wagen vriendelijk door en achter de wagen volgden steeds meer trekkers. Net als bij hun collega's was er voor deze Polen geen weg terug.

Walter Kollas, een van de iniatiefnemers van de blokkade, vertelde me dat het grote probleem was dat aan de buitenkant van de vrachtwagens niet te zien is wat er vervoerd word. En openbreken, ja dat mag niet.

Ook vroeg men zich nog iets anders af: Supermarkten hebben de prijs van een pak melk met tien cent verhoogd. Naar wie zou die tien cent gaan?
Niemand die daar een antwoord op weet. Het is allemaal afwachten geblazen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tamás

  Allemaal melk die door de grote Duitse spothandelaar(Apollo) wordt binnengehaald. Er zijn er die altijd willen verdienen en indien mogelijk op de kortste termijn.

 • no-profile-image

  De Leeuw

  Ach, niets nieuws onder de zon kan me nog herinneren dat in Nederland de rijksweg werd geblokkeerd door langzaam rijdende trekkers, nog niet zo lang geleden.
  Nieuw en effectief zou zijn als de land en tuinbouw, visserij en veeteelt zich Europees een verband opricht, want het is boeren eerst en dan burgers en buitenlui, laat de tussenhandel daar maar eens doordrongen van raken, want zonder de boer de leverancier en zonder de burgers, de consument, stellen zij niets voor
  Hoezo schaarste olie, zet druk achter het beleid door mondjesmaat te leveren rechtstreeks aan de Europese consument desnoods gratis, dat is pas de vlam in de pan, als er schaarste van het voedsel is en de tussenhandel het nakijken heeft
  Maar wanneer staat die man of vrouw op om de boer in Europa te verenigen, en de tussenhandel Europees lam te leggen ?

Of registreer je om te kunnen reageren.