Rundveehouderij

Achtergrond

Seko onderscheidt zich door nieuwe mengtechniek

Het aanbod van horizontaal- en verticaalmengers in Nederland is overweldigend. Toch zitten er nog gaten in die overvolle voermengwagenmarkt. Dat blijkt op de Sima-beurs in Parijs 2005.

Machinefabrikanten proberen zich steeds te onderscheiden van anderen. Dat was ook te zien op de Sima, de Franse landbouwbeurs. Een alternatief mengprincipe uitvinden bijvoorbeeld bleek populairder dan het verfijnen of verbeteren van de bestaande mengprincipes. Want er is al veel van hetzelfde (zie ook het kader Aanbod mengers in Nederland). Een ander systeem betekent een ander verhaal en dan val je beter op.

Seko verwacht veel van haar nieuw ontwikkelde mengsysteem. Dat bestaat uit één grote opengewerkte mengvijzel met een kleine die in het hart van de grote draait. Volgens de fabrikant komen de eerste binnenkort naar Nederland. Prijzen zijn voorlopig onbekend.

Nieuw ongedwongen mengprincipe

Het Italiaanse Seko heeft een compleet nieuw systeem met ook, zo meent de fabrikant, een ongedwongen mengprincipe. Het systeem mengt het voer met een open, grote horizontaal liggende mengvijzel. De vijzel is net zo breed als de mengkuip. Midden door de grote vijzel draait een kleinere vijzel in tegengestelde richting.

Meer concurrentie

Al met al lijkt het erop dat meer fabrikanten de gaten in de markt opzoeken en zich vooral daarop gaan concentreren. Het gevolg laat zich raden. Meer concurrentie betekent immers meer aanbieders voor hetzelfde aantal klanten. En dus is te verwachten dat prijzen voor fabrikanten van onder meer haspelmengers onder druk komen te staan.

Aanbod mengers in Nederland

Nederland telt 30 leveranciers van voermengwagens. Van deze 30 kunnen er 14 een horizontaalmenger leveren, 20 een verticaalmenger en 12 een zelfrijdende voermengwagen.
Het aanbod haspel- of peddel mengers is laag in Nederland: vier aanbieders: Keenan, Lucas.G, Stoll-JF en Redrock.
Dat geldt ook voor het aanbod zelfuitkuilende verticaalmengers. Ook hier slechts vier merken: Peecon, Trioliet, Strautmann en Van Lengerich. Klik hier voor meer informatie over voermengwagens op de Sima-beurs in Parijs 2005.

SEKO : de dubbele verticaalmenger Tiger Self VM 20S (20-kuubs) komt door de grote kuip en het tandemstel fors over. Motorvermogen 129 kW (175 pk). Prijs: €144.425.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.